Praha 10: Trmalova vila nabízí poučení i zábavu

21.05.2015 9:15

Sedm desetiletí po smrti svého prvního majitele Františka Trmala se stejnojmenná vila v pražských Strašnicích znovu ocitá v centru kulturního dění. V úterý 2. června v ní bude slavnostně otevřena stálá expozice věnovaná „duchovnímu otci“ stavby, architektu Janu Kotěrovi. Vila však nabízí i v tomto roce další zajímavý program a vyžití.

Praha 10: Trmalova vila nabízí poučení i zábavu
Foto: wikipedia.org
Popisek: Městská část Praha 10

„Jsme nesmírně hrdí na osobnosti, které v minulosti působily na území Prahy 10. Jan Kotěra je jedním z těch, kteří tu zanechali nesmazatelnou stopu, a považujeme nejen za povinnost, ale především za čest starat se o jeho dílo a spoluutvářet tak kulturní tradice naší městské části,“ řekl radní pro územní rozvoj Bohumil Zoufalík.

Jedná se o první rodinný dům navržený Kotěrou v Praze, který si u něj objednal František Trmal, ministerský inspektor obchodního školství.V roce 1990 vilu z majetku státu získala Praha 10, která ji nechala citlivě opravit a zpřístupnit veřejnosti. Po loňské rekonstrukci dřevěných prvků objekt i nadále slouží jako muzeum a Kotěrovo centrum, známé jako studijní zařízení pro badatele v oblasti architektury a umění.

Už za dva týdny, 2. června, bude ve vile otevřena stálá expozice nazvaná Jan Kotěra – učitel bydlení, na kterou Uměleckoprůmyslové muzeum zapůjčilo soubor nábytku, jež Kotěra v prvních dvou dekádách minulého století vytvořil pro byty významných pražských rodin.      

V rámci svých dalších letošních aktivit Kotěrovo centrum připravilo zajímavé programy pro naše školy, ale i další zájemce věnované například rodinným domům a vilám slavných pražských architektů a osobností, sídlům pražských erbovních pánů, pražským usedlostem či tajemným domů a stavbám. Za povšimnutí nepochybně stojí také cyklus připravený v tomto roce, nazvaný Rok osobností a památek Prahy 10, který v širších souvislostech představuje mimo jiné Karla Čapka, Vladimíra Holana či Otu Pavla, doplněný o velké množství přednášek a besed.

Trmalova vila již léta nabízí i možnost konání svatebních obřadů a slavností, konají se zde oslavy Dne dětí, vinobraní, oslavy Sv.Martina či adventní koncert.  Od června do září bude rovněž návštěvníkům nově zpřístupněna k posezení, odpočinku i hrám zahrada patřící k této zajímavé nemovitosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…