Praha 2: První krok přiblížil konec poházených elektrokoloběžek v ulicích

10.12.2022 15:59 | Tisková zpráva

Cílený tlak radnice na bikesharingové společnosti přináší první pozitivní výsledky. Poházených a překážejících elektrokoloběžek v ulicích Prahy 2 zásadně ubylo. Potvrzuje to i výrazně méně stížností občanů oproti uplynulým měsícům.

Praha 2: První krok přiblížil konec poházených elektrokoloběžek v ulicích
Foto: Praha2.cz
Popisek: Praha 2

Společnosti totiž vyslyšely požadavky radnice a uživatelé mohou nově odkládat elektrokoloběžky jen na místech k tomu určených. Jinde jim to uživatelská aplikace nedovolí.

„Je to sice teprve začátek, ale situace se u nás na Dvojce začíná pomalu zlepšovat. Stížností na pohozené koloběžky je výrazně méně a už se nestává, že by o ně lidé zakopávali na každém rohu. Jsem přesvědčena, že je to výsledek důsledného a nekompromisního postoje radnice při jednáních s bikesharingovými společnostmi. Je evidentní, že tento druh sdílené dopravy potřebuje systémové řešení a nastavení pravidel,“ hodnotí současnou situaci v ulicích Prahy 2 její starostka Alexandra Udženija.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

V druhé městské části zároveň pokračují pravidelné kontroly zaparkovaných koloběžek. Případné nedostatky jsou ze strany bikesharingových společností bezodkladně řešeny.

„Elektrokoloběžky nesmí v ulicích překážet chodcům nebo je snad dokonce ohrožovat. Po dohodě s policií jsme vytipovali 31 stanovišť, které jsou situovány primárně mimo modré zóny do takzvaných dopravních stínů. Tato místa postupně ve spolupráci s TSK hl. m. Prahy označíme. V tuto chvíli už máme prvních 5 vyznačených stanovišť a jejich počet bude přibývat, tak aby ulice Dvojky byly na nadcházející sezónu připraveny,“ zdůraznil radní pro dopravu Tomáš Halva.

Jednání budou ale pokračovat. Úřad městské části Praha 2 připravuje k podpisu dohodu o provozu bikesharingu na území Prahy 2, která zavede jasná pravidla, jejichž dodržování budou bikesharingové společnosti od svých klientů vyžadovat. V plánu je například zákaz vjezdu elektrických kol a koloběžek do vybraných parků a náměstí, zákaz používání akustických signálů k lokalizaci v nočních hodinách anebo i povinnost provozování infolinky k nahlašování chybně zaparkovaných koloběžek.

Nově označená místa na odkládání elektrokoloběžek jsou na rohu ulic:
Římská x Italská
Budečská x Moravská
Bruselská x Londýnská
Blanická x Vinohradská
Slovenská x Francouzská

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…