Praha 5: Komunitní centra Prádelna a Louka v čase vánočním i novoročním

16.12.2021 8:38 | Tisková zpráva

Poslední měsíc roku bývá ve znamení rekapitulace celého roku, setkávání s blízkými a přáteli a příprav na nadcházející svátky. Bohužel i letos aktuální epidemiologická situace velmi výrazně omezuje právě tento aspekt společně strávených chvil prosincových aktivit.

Praha 5: Komunitní centra Prádelna a Louka v čase vánočním i novoročním
Foto: Praha 5
Popisek: Knižní freeshop v Komunitním centru Prádelna

„Nicméně i v této komplikované době připravila komunitní centra Prádelna a Louka řadu zajímavých aktivit, které se však uskuteční s omezeným počtem návštěvníků a s dodržováním všech platných opatření, případně on-line,“ uvedl radní JUDr. Petr Lachnit.

V Komunitním centru Prádelna pokračuje v prosinci zimní semestr vzdělávacích a pohybových kurzů pro seniory v distanční formě, v podobě on-line lekcí, rozesílaných přihlášeným účastníkům e-mailem.
V pondělí 6. prosince 2021 byla v Galerii Prádelna nainstalována výstava Pavly Vaculíkové, na které se představuje jakýsi miniaturní průřez částí její tvorby. Poté byla v rámci virtuální vernisáže pořízena fotodokumentace expozice a s autorkou natočena komentovaná prohlídka. Po zpracování bude všechen materiál zveřejněn na youtubovém kanálu komunitního centra.
Den poté, v úterý 7. prosince 2021, se konal Adventní koncert v podání Dany Kláskové a Pavla Skalického.

V Komunitním centru Louka představuje prosinec především ohlédnutí, co všechno seniorští účastníci pravidelných aktivit stihli v letošním roce. Kromě rozvoje vlastních dovedností a získávání znalostí tvoří místní senioři i pro ostatní. Od září se zde opět pravidelně setkávaly švadlenky, které ušily pro děti z jeslí Na Hřebenkách spoustu látkových hraček: koníky, pejsky, sovičky a kočičky. Hračky již byly 'tajně' předány do jesliček Mikulášovi. Všem šikovným dámám patří veliké poděkování a v lednu se již všichni těší na další šicí dílny.
V prosinci návštěvníky centra čeká také slavnostní zakončení Kurzu malby v podobě virtuální vernisáže, kde budou vystaveny v Komunitním centru Louka obrazy všech dvanácti účastníků. Každý stihl většinou namalovat dvě větší plátna – s tématem květin a krajinomalbu. Výsledky jsou opravdu úchvatné a bude na co se dívat.
Také zde se v prosinci konají všechny pravidelné aktivity pro seniory v distanční formě.

Od 20. prosince 2021 mají 'studenti' z řad seniorů vánoční prázdniny a pravidelné kurzy v obou komunitních centrech začnou 10. ledna 2022, snad již v prezenční podobě.

Na leden kromě toho chystá Komunitní centrum Prádelna slavnostní otevření komorní knihovny, která vznikla s podporou Pivovarů Staropramen, s. r. o. V souvislosti s tím se chystá Knižní Freeshop - obdoba výměnného bazaru pro nejširší veřejnost, který bude však tematicky zaměřen pouze na knihy. Ve středu 19. ledna 2021 od 13 do 17 hodin tedy může kdokoliv přijít a vyměnit svoje již přečtené knihy za jiné, případně obdarovat knihou dalšího či najít si nějakou publikaci pro sebe.
Na poslední lednový týden nového roku je zde pak plánován VII. ročník Lednového turnaje SENzačních SENiorů ve stolním tenisu. V loňském roce musela být tato zavedená a oblíbená akce přerušena, tudíž všichni doufají, že v roce 2022 dojde k obnovení tradice.

“Na konci roku 2021 se nacházíme v komplikované a nelehké situaci v souvislosti s pandemií. Plánování kulturních a společenských akcí je tak mnohem náročnější nežli kdykoliv předtím. Jsem rád, že i v této obtížné době připravují naše komunitní centra pestrý program, neboť především na seniory, kteří tvoří podstatnou část pravidelných návštěvníků, doléhá tíživá atmosféra obzvlášť silně. Ze zkušenosti loňského roku můžeme potvrdit, že i on-line fungování má pro seniory velký přínos, a všichni zapojení účastníci oceňují tuto formu kontaktu a komunikace. Samozřejmě věřím, že situace se bude zlepšovat a lednový program se uskuteční v normálním provozu, kdy jedním z hlavních aspektů činnosti komunitních center je právě setkávání a přímá komunitní práce s cílovými skupinami. K tomu je však třeba ohleduplnosti a zodpovědnosti každého z nás, na což bych si dovolil apelovat nejen u návštěvníků našich center,” dodává JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5 pro sociální oblast.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…