Praha 5: Moderní senioři z Prahy 5 naplno využívají možnosti on-line kurzů, pořádaných KC Prádelna a Louka

08.06.2020 10:46

„Již druhým měsícem jsou v komunitních centrech Prádelna a Louka v Praze 5 realizovány pravidelné aktivity pro seniory distanční formou. V den konání, dle rozvrhu platného za běžného provozu center, dostávají účastníci do svých e-mailových schránek podklady pro aktuální on-line lekci,“ uvádí radní JUDr. Petr Lachnit.

Praha 5: Moderní senioři z Prahy 5 naplno využívají možnosti on-line kurzů, pořádaných KC Prádelna a Louka
Foto: Praha 5
Popisek: Komunitní centum Prádelna

„Senioři tak na dálku studují jazyky a konverzují, vzdělávají se v oblasti počítačů, digitální fotografie, učí se kreslit, trénují paměť, ale také cvičí jógu, zdravotní gymnastiku nebo nacvičují taneční vystoupení seniorského souboru Marietta,“ dodává Lachnit.

Po počáteční nejistotě, bude-li tato forma práce pro seniorskou věkou skupinu vůbec atraktivní a smysluplná, se ukázalo se, že obavy byly zbytečné. Senioři si na pravidelné e-maily s odkazy na videa na YouTube kanálu komunitního centra Prádelna velmi rychle zvykli. Stejně tak vítají i další podklady pro rozličné on-line lekce - dokumenty, úkoly, kvízy a zadání pro samostatnou práci, odkazy na zajímavé weby a webináře, návody na cvičení i pozdravy od lektorů a pracovníků komunitního centra. Někteří lektoři vytvářejí za pomoci pracovníků centra vlastní videolekce, což je technicky náročnější, nicméně pro příjemce také nejpříjemnější forma, zvláště v oblasti pohybových aktivit.

“Ukázalo se, že senioři, tedy alespoň ti, kteří patří mezi návštěvníky našich komunitních center, disponují poměrně značnou digitální gramotností a pro většinu z nich není problém pracovat s digitální technikou a používat počítače i mobilní zařízení jako tablety nebo smartphony. Potvrzuje se nám tak, minimálně v případě komunitního centra Prádelna, přínos a význam dlouhodobě provozovaných kurzů práce s počítačem a digitální technikou, jenž patří mezi nejblíbenější a absolvovala je většina pravidelných návštěvníků centra. Pro tyto seniory nejsou moderní technologie strašák, nýbrž naopak prostředek ke komunikaci, vzdělávaní a rozšiřování znalostí, zdroj informací i zábavy. Nečekaná situace, která nastala v březnu, tak přinesla příležitost vyzkoušet si získané dovednosti v praxi. A drtivá většina “našich” seniorů v této zkoušce obstála na výbornou,” vysvětluje situaci JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5, který se dlouhodobě věnuje seniorské problematice včetně aktivizačních činností v komunitních centrech.

Od samého začátku zcela výjimečné situace bylo hlavním cílem udržet seniorské komunity, které v centrech dlouhodbě fungují, inspirovat a motivovat seniory k aktivitě, nabídnout případnou pomoc a především povzbudit a zachovat onu vzájemnost a pospolitost právě v obtížné situaci. Že se to povedlo, dokazuje čilá komunikace mezi jednotlivci i ohlasy, které chodí přímo pracovníkům komunitního centra Prádelna. Namátkou můžeme vybrat některé e-maily:

Dobrý den Lenko,
moc děkuji za přínosné odkazy. Určite některé využiji. Zdravím Jitka M.

Milá Kláro,
děkujeme za cvičení M..ovi

Dobrý den,
děkujeme za videolekce. Moc nám pomáhají. Zdar a sílu.
V….ovi

Lenko, Klárko, Michale, moji milí!
Moc děkuju. Že jste si vzpomněli. A hlavně, že jste. A že jste takoví, jací jste! Vaše Irena K. Děkuji pěkně, dostala jsem vše v pořádku a všechny moc zdravím!
Ivana P.

Díky za lekci, s radostí jsem využil a protáhl si tělo při příjemné hudbě. Přeji pevné zdraví a těším se na spolupráci v KC Prádelna, až nastanou "lepší časy".
S pozdravem, Václav P.

Děkuji moc za to, jak se o nás staráte. Moc mi chybí aktivity, které pro nás připravujete. Těším se na konec této nenormální situace.
Anna H.

Dobrý den,
ještě jsem tak nikdy nepracovala a tak to ráda zkusím. Doufám, že se to povede, i když jsem to poněkud zanedbala. To víte, když není bič, tak se lajdá. Hlavně už jsem z té karantény zoufalá a tak to bude velmi osvobozující. Moc děkuji a za to vám posílám něco, co bych se ráda naučila. Samozřejmě až přijde čas.
Přeji zdárné přežití karantény a hlavně trpělivost. M.

Bydlím ve vlastním bytě, ne v žádném domově pro důchodce. Péče o seniory na Praze 5 je velice dobrá. Byly mi nabídnuty obědy zdarma s dovozem domů, možnost nákupů. Já nepotřebuji, na nákup zajdu sama, nebo mi ho donese dcera nebo vnuk. Moc cením komunitní centra Louka i Prádelna. Všechny kurzy: jazykový, počítačový, paměti atd. pravidelně zasílají přes internet, přímo domů. Myslím, že zájem o seniory není jen chvilkový, že kde to jde, pomáhají i mladí. Zdravím Daniela P.

V podtextu takřka všech seniorských aktivit v komunitních centrech je především osobní setkávání, poznávání sebe i ostatních, navazování kontaktů … zkrátka přirozené vytváření komunity. To zcela neočekávatelná situace s pandemií narušila, ale onu pospolitost a úzký vztah seniorů ke “svým” komunitním centrům ani ona nezničila.

“Bezprecedentní situace, která nastala v souvislosti s pandemií, přinesla kromě řady negativ také pozitivní zprávu, že senioři toho zvládnou mnohem více, nežli by leckdo předpokládal. Že umí bravurně nakládat s nejmodernější technikou a naplno ji využívat, komunikovat s přáteli a případně požádat o pomoc nebo ji sami nabídnout. Zároveň se potvrdilo, že fungování našich komunitních center má pro seniory velký přínos a význam a stala se nedílnou součástí jejich životů. Nicméně o to více se již všichni těší na obnovení provozu a po této zkušenosti se jistě budou v oblasti digitálních technologií vzdělávat ještě usilovněji,” dodává radní Petr Lachnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…