Praha 5: Radnice vyzývá spoluobčany, aby pomohli s rozvojem městské části

13.10.2020 12:59

„Pojďte s námi vylepšovat Prahu 5!“, s tímto apelem se na počátku října začala radnice městské části Praha 5 obracet na své občany. Chce je tímto zapojit do vzniku Strategie rozvoje Prahy 5 na období 2020 až 2030 a s výhledem i na vzdálenější budoucnost. Ke vzniku takto pojatého dokumentu se koalice vládnoucí na „Pětce“ zavázala ve svém programovém prohlášení.

Praha 5: Radnice vyzývá spoluobčany, aby pomohli s rozvojem městské části
Foto: MČ Praha 5
Popisek: Radnice Prahy 5

„Bez znalostí názorů občanů na prostředí Prahy 5 nemůže vzniknout zodpovědný, důvěryhodný a trvanlivý dokument. Občané žijící a pracující v Praze 5 jsou ti, kteří vdechují městské části život a utváří charakter místa, ve kterém společně existujeme. Spolu s nimi se na životě Prahy 5 podílíme i my politici a každému z nás by mělo záležet na tom, vědět, jak obyvatelé vnímají prostor pro bydlení, práci a odpočinek. Dotazníkem tak občané dostávají jedinečnou příležitost vyjádřit své názory a víceméně tím ovlivnit budoucnost Prahy 5,“ uvádí starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková.

Dotazníkové šetření se do 23. října 2020 mohou zúčastnit všichni obyvatelé Prahy 5 bez podmínky adresy trvalého bydliště na území městské části a bez ohledu na věk. Jediným kritériem je společný zájem o rozvoj. Otázky v dotazníku se dotýkají téměř všech oblastí života v Praze 5 od bezpečnosti a bydlení přes dostupnost školských zařízení, fungování úřadu až po kvalitu životního prostřední a úklid v ulicích.

Anketa

Akceptujete nově vyhlášená vládní opatření?

80%
20%
hlasovalo: 24784 lidí

„Od výsledků průzkumu si slibujeme, že od občanů získáme odpovědi například na otázky související s občanskou vybaveností, úřadem, čistotou veřejného prostoru nebo s kvalitou životního prostředí. Zajímá nás také, jak se jim zde žije, s čím jsou spokojeni a s čím méně nebo co by se mohlo zlepšit. Dotazník obsahuje i možnost cokoliv radnici vzkázat. Získaná data nám následně ruku v ruce s demografickou studií, která je další podstatných zdrojem informací, pomohou při tvorbě klíčového dokumentu, který musí jasně popsat další směr rozvoje Prahy 5 a který by měl být užitečný i budoucím politickým reprezentacím,“ říká starostka Zajíčková.

Vyplnit dotazník lze elektronickou i tištěnou formou. V aktuálním říjnovém čísle radničního periodika Pětka jsou k anketě veškeré informace. Na webových stránkách ZDE lze dotazník vyplnit elektronicky, další možností je dotazník vyplnit a odevzdat na několika sběrných místech. Konkrétně v budovách radnice městské části na Štefánikově ulici či na náměstí 14. října. Dále pak v komunitních centrech Prádelna a Louka, ve většině základních a mateřských škol, v prostorách Polikliniky Barrandov nebo v Galerii Portheimka.

„Naším cílem je získat co největší počet odpovědí. Proto jsme o sdílení dotazníku požádali ředitele všech našich příspěvkových organizací, oslovili jsme i organizace neziskové, jež působí v naší městské části. Zájem občanů o dotazník je po prvních dnech velmi vysoký, a tak věřím, že se nám nakonec sejde více než odpovídající vzorek odpovědí,“ pochvaluje si Renáta Zajíčková. Podle vyjádření starostky Zajíčkové s výsledky ankety seznámí radnice občany do konce roku 2020.

„Dotazník patří k analytické části dokumentu stejně tak jako demografická studie a společné projednávání výstupů s občany. K tomu se plánuje široká participace, která ale bohužel může být aktuálním vývojem ovlivněna. Výsledkem této části bude pojmenování silných a slabých stránek Prahy 5, zároveň definování příležitostí a rizik. To by mělo být hotovo do konce listopadu. Poté bude následovat etapa návrhově-implementační. I tady se počítá s participací občanů. Finální podobu Strategie 2030+ bychom pak rádi představili na přelomu jara a léta příštího roku,“ uzavírá starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…