Praha 5: Výstava abstraktní tvorby Romany Kasanové v Galerii Prádelna

08.11.2021 9:15 | Tisková zpráva

„Listopad patří k nejbarevnějším měsícům v roce a takřka symbolicky na tento měsíc si Galerie Prádelna při Komunitním centru Prádelna v Holečkově ulici připravila výstavu barevně výrazných abstraktních obrazů Romany Kasanové,“ uvedl při zahájení výstavy radní JUDr. Petr Lachnit.

Praha 5: Výstava abstraktní tvorby Romany Kasanové v Galerii Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Radní Petr Lachnit a Romana Kasanová při zahájení výstavy obrazů v KC Prádelna

Malbě, kresbě, ale i jiné kreativní tvorbě se Romana Kasanová věnuje od dětství. Vážně se jí však začala zabývat až během svého dlouhodobého pobytu ve Spojených státech, kde měla možnost  prohloubit si své samostudium v řadě kvalitních workshopů. Zde se také seznámila s abstraktním uměním a nadchla se pro typickou výrazovou volnost a proces, při kterém lze experimentovat. Po návratu do Čech přeměnila bývalý dceřin pokoj na malý ateliér s výhledem na krásné Hlubočepské skály a Pražský Semmering. V něm obvykle tráví značnou část dne se štětci v ruce.

Ve své tvorbě používá převážně akrylové barvy, i když ráda odbočí k akvarelu a jiným médiím, jako je například tuš nebo nepříliš známá texturální enkaustika. Časem by si také chtěla vyzkoušet grafiku - linoryt a strukturální tisk. Tvorbu prezentuje na svých webových stránkách ZDE a profilu na Instagramu.

Její práce jsou expresivní, intuitivní a plné energie, s důrazem na silný kontrast a harmonickou kompozici. Přáním autorky je, aby návštěvníci výstavy přistupovali k jejím pracem bez předsudků, nevnímali obrazy příliš analyticky nebo je neodsoudili jako “čmáranice”. Pokud se nebudou ostýchat, mají příležitost doslova si její abstrakce užít, neboť nabízí pestrou paletu vizuálních vjemů.
Kromě zájmu o umění - výstavy navštěvuje velmi často a členstvím podporuje i některé galerie - se věnuje pěší turistice, józe nebo čtení; a denně je k vidění s fenkou Ellie v Prokopském údolí.

Anketa

Bude Pekarová Adamová lepší předsedkyní Sněmovny, než byl Vondráček?

3%
95%
hlasovalo: 19114 lidí

“Jsem velmi rád, že kromě aktivit pro seniory i akcí pro ostatní návštěvníky, které nabízí naše komunitní centrum, se plně obnovil i výstavní program. Pestrou nabídku expozic renomovaných umělců i nadšených amatérů v listopadu doplňuje výstava výrazné abstraktní tvorby Romany Kasanové, jež žije a tvoří také v Praze 5. Potvrzuje se tím, že Galerie Prádelna představuje nejen zajímavý alternativní výstavní prostor, který nabízí příležitost prohlédnout si výstavu i návštěvníkům, kteří nepatří k aktivním milovníkům a znalcům současného umění. Listopadová výstava je kromě toho ještě milým potvrzením skutečnosti, že naše městská část je domovem spousty zajímavých a tvůrčích jedinců, k jejichž objevení mj. Galerie Prádelna také přispívá,” zve na výstavu JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5.

Výstava Romany Kasanové v Galerii Prádelna potrvá do 30. listopadu 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…