Praha 5: Výstava snových krajin Montiho Kubrika a Petra Hofmana v Komunitním centru Prádelna

11.12.2018 9:16

Radní Petr Lachnit zahájil ve středu ve smíchovském Komunitním centru Prádelna v Holečkově ulici velmi zajímavou a inspirativní výstavu obrazů Montiho Kubrika a Petra Hofmana "Fantasy". Výstava je ke zhlédnutí do 31. ledna 2019 v Komunitním centru Prádelna.

Praha 5: Výstava snových krajin Montiho Kubrika a Petra Hofmana v Komunitním centru Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Petr Hofman, Petr Lachnit a Monti Kubrik při zahájení výstavy v KC Prádelna

Poslední letošní expozicí v Galerii Prádelna, která tvoří součást Komunitního centra Prádelna v Holečkově ulici, je společná výstava obrazů malířů Montiho Kubrika a Petra Hofmana pod názvem Fantasy. Monti Kubrik, vlastním jménem Petr Lískovec, se narodil v roce 1962 v Praze. Po soukromém studiu kresby v zahraničí pokračoval u Huga Demartiniho, profesora na AVU. Vedle prof. Černého a prof. Těhníkové inspiroval Kubrika malíř Zdeněk Hajný. Věnuje se olejomalbě, plastikám z pískovcového kamene a kresbě.

Monti Kubrik vystavoval na domácí výtvarné i zahraniční scéně řadu let. Nyní po návratu do Čech je opět možné zhlédnout jeho díla i zde. Malíř jde cestou poetické reflexe se společným výrazem světla a stínů, čímž jsou jeho obrazy typické. Kubrikovy obrazy nesou prvky lyrického poetismu, doprovázeného vjemy mezilidských vztahů. Ocitáme se ve snové ponuré krajině, kterou prostupuje měkké světlo, jež proniká skrze mraky. Často se v nich objevuje odhmotněná lidská postava, vnášející do scén zvláštní napětí. Jeho díla jsou plná nádherných snových obrazců, jemných přechodů barev, zemitých tónů, propojených s tyrkysovou modří, úžasných fantastických motivů.

Druhý z vystavujících malířů Petr Hofman původně vystudoval elektrotechniku. Po několika smutných i tragických událostech ve svém životě byl nucen nějakou dobu pobývat v Psychiatrické léčebně v Bohnicích. V rámci povinných aktivit tam začal navštěvovat výtvarný ateliér. Po čtyřiceti letech vzal do ruky tužku, barvičky, štětce a začal malovat. Pomáhalo mu to, a co víc, začalo ho to neskutečně bavit. Jeho obrazy se nedají kategorizovat jako krajinky, portréty a podobně. Hofmanova tvorba je především o pocitech, jak dobrých, tak špatných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…