Praha 8: Vymazlená Florenc aneb Guerilla Gardening Za Poříčskou bránou

19.07.2018 7:34

Ulice Za Poříčskou branou a její okolí patří k zapomenutým místům centra Prahy. Přestože bezprostředně sousedí se zastávkou metra Florenc, se stejnojmenným autobusovým nádražím nebo s Muzeem hl. m. Prahy, ulice byla po dlouhá desetiletí mimo zájem vedení města.

Praha 8: Vymazlená Florenc aneb Guerilla Gardening Za Poříčskou bránou
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

To se před lety začalo měnit a dalším krokem bude akce Vymazlená Florenc, která proběhne už tento čtvrtek 19. 7. 2018 od 12 hodin do večera. Všichni jste srdečně zváni. Akce se koná pod záštitou radní MČ Praha 8 Hany Matoušové.

Místostarosta Prahy 8 Petr Vilgus k tomu říká: „Věřím tomu, že ulice Za Poříčskou bránou má to nejhorší už za sebou. Z naší iniciativy byl oživen dům, ve kterém nyní působí mj. divadlo Pomezí, recyklační spolek Z pokoje do pokoje nebo Divoké matky. Vznikla studie architekta Igora Kovačeviće na celkovou rekonstrukci, která byla předána Technické správě komunikací a ta chystá její realizaci. Na zdi u vchodu do metra byla vymalována velkoplošná malba, která vzhled místa vylepšila. Na čtvrtek chystáme akci Vymazlená Florenc, během které proběhne letní guerilla gardening – sázení květin a dřevin do květináčů ve veřejném prostoru. Přijďte a zapojte se!“

Sázení a úklid budou probíhat od 12 hodin, v 17 hodin dojde ke slavnostnímu otevření místa, od 18 hodin se chystá koncert.

Za Poříčskou bránou je slepá ulice – spojka mezi východem z metra Florenc a Negrelliho viaduktem. Desetiletí se její podoba nezměnila, místo bylo oblíbeným prostorem pro dealery drog, jejich zákazníky a pro vykonávání potřeby kolemjdoucími. Městský dům Za Poříčskou bránou 7 byl více jak 10 let prázdný a chátral, obýval ho jen noční vrátný. V roce 2015 se toto začalo měnit. Místostarosta MČ Praha 8 Petr Vilgus a radní Hana Matoušová vyzvali magistrát, aby dům Za Poříčskou branou byl oživen. To se díky spolupráci hl. m. Prahy povedlo. V průběhu minulých let jej ovládlo divadlo Pomezí, recyklační dílna Z pokoje do pokoje a v posledních týdnech také karlínský spolek Divoké matky, které tu zahájily provoz kulturního centra Bar/ák.

Oživení domu číslo 7 a celé ulice Za Poříčskou bránou je součástí snahy místostarosty Petra Vilguse a radní Hany Matoušové o oživení nepoužívaných budov a míst v Praze 8. Cílem je najít jak jejich dočasné, tak definitivní využití. Na základě jejich iniciativy došlo k zahájení dočasného provozu kulturního centra v Karlínských kasárnách s tím, že za několik let by zde měl být justiční palác ministerstva spravedlnosti. Dočasné i definitivní využití našla i karlínská Invalidovna, která bude otevřena už letos a za několik let tu bude zahájen provoz kulturně-komunitního centra spravovaného Národním památkovým ústavem. Oba členové rady intenzivně jednají mj. s majitelem Paláce Svět nebo s Pražskou teplárenskou, která vlastní velké nevyužité budovy na sídlištích Prahy 8, zejména v oblasti Troja, Bohnice a Čimice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…