Praha: Aplikace Praha! získala ocenění v soutěží Zlatý erb

08.04.2014 20:15

Mobilní aplikace Praha! magistrátu hlavního města získala první místo v kategorii Nejlepší elektronická služba v celostátním kole soutěže Zlatý erb. Města a obce dostaly již po 16. příležitost soutěžit o nejlepší internetové stránky a elektronické služby. Výsledky byly slavnostně vyhlášeny v pondělí večer na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě v Hradci Králové.

Praha: Aplikace Praha! získala ocenění v soutěží Zlatý erb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled přes Vršovice na Pražský hrad

„Takové ocenění nás těší a motivuje pro rozvíjení nejen podobných projektů, který nabízejí lepší přístup k informacím a službám obyvatelům našich měst,“ komentoval úspěch aplikace Praha! (http://www.prahachytre.cz) - její duchovní otec a současně radní pro informatiku Ing. Jan Vašíček. Nedávno byla tato zdarma šířená mobilní aplikace, která integruje užitečné informace o dění v metropoli, vyhlášena rovněž jako nejlepší IT projekt roku 2013. „Rovněž toto ocenění udělené naší aplikaci v soutěži pořádané Českou asociací IT manažerů CACIO ve spolupráci s ICT Unií si velmi považujeme. Získali jsme je v silné konkurenci dalších sedmi finalistů,“ připomněl radní Vašíček.  

Jako nejlepší internetové stránky mezi přihlášeným městy vybrala odborná porota web Mostu  (http://www.mesto-most.cz), který v podstatě jen velmi těsně překonal internetové stránky Bruntálu (http://www.mubruntal.cz) a Jihlavy (http://www.jihlava.cz). Mezi obcemi naopak velmi přesvědčivě zvítězil web Tisé (http://www.tisa.cz) před stránkami Okříšků (http://www.okrisky.cz) a Křižan (http://www.obeckrizany.cz).

V druhé hlavní kategorii se mezi Nejlepšími elektronickými službami vedle Praha! stala ještě služba z Jihlava: Kam letí (naše) smetí (http://odpadyjihlavy.cz) a Interaktivní encyklopedie města Chebu  (http://encyklopedie.cheb.cz/cz/).

Cenu Jana Savického za nejlépe zvládnuté kriterium "Povinné informace", garantovanou Otevřenou společností o.p.s. získaly oceněné stránky Tisé. Zvláštní cena ministra vnitra za nejlepší bezbariérový přístup na webové stránky putuje do obce Roštění (http://www.rosteni.cz) a v kategorii měst do Bruntálu (http://www.mubruntal.cz).

Zvláštní cenu ministryně pro místní rozvoj obdržela za nejlepší turistickou prezentaci na webových stránkách obec  Slavonice (http://www.i.slavonice-mesto.cz). A konečně Cenu veřejnosti získala obec Mokrá (http://www.obecmokre.cz).

Soutěž Zlatý erb byla založena v roce 1999 jako nástroj pro podporu modernizace místních samospráv. V roce 2002 byla oceněna jako finalista světové prestižní ceny Stockholm Challenge Award a v roce 2011 zvítězila v soutěži Český zavináč. Zlatý erb již tradičně poutá pozornost měst, obcí a veřejnosti.

Aplikace Praha! - „Praha chytře“, kterou pražský magistrát spustil v říjnu loňského roku, je určena pro uživatele tzv. chytrých telefonů a poskytuje informace o dění v hlavním městě. Přináší aktuální informace o dopravě, kultuře či sportu – ale i kontakty na úřady, rady pro životní situace, umí najít nejbližší lékárnu a samozřejmě obsahuje všechny důležité SOS kontakty.

„Model řešení je od začátku koncipován jako otevřený. Velmi jednoduše může absorbovat a integrovat pro své uživatele informace z mnoha datových zdrojů, a tím tedy nabízet stále se rozšiřující spektrum informací,“ dodal radní Jan Vašíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…