Praha: Dopravní a bezpečnostní opatření na Silvestra a Nový rok

27.12.2018 11:45

O bezpečnost silvestrovských oslav a novoročního ohňostroje se v Praze postará policie, záchranka i hasiči. Nutná jsou i dopravní opatření, řidiči proto musí počítat s přechodnými úpravami dopravního režimu na některých komunikacích v centru.

Praha: Dopravní a bezpečnostní opatření na Silvestra a Nový rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Silvestr na Staroměstském a Václavském náměstí

Program oslavy Silvestra na Staroměstském náměstí začne v 17:00 hodin a ukončen by měl být po půlnoci. S ohledem na bezpečnost návštěvníků budou pro automobilový provoz uzavřeny příjezdové komunikace k náměstí (přechodná úprava se týká ulic Pařížská, Jáchymova od 20:00 do 03:00 hodin).

Na Václavském náměstí, kam obvykle přichází během silvestrovského večera a noci slavit velké množství Pražanů a turistů, nebude možné parkovat. Zákaz parkování bude platit od 12:00 do 10:00 hodin 1. ledna. I sem bude dočasně zakázán vjezd automobilům (týká se ulic Wilsonova - od 12:00 do 10:00 hodin, Jindřišská, Vodičkova, Štěpánská a Ve Smečkách od 16:00 do 08:00 hodin a Žitná od 16:00 do 10:00 hodin).

Vzhledem ke zkušenostem z minulých let, kdy se oslavy soustřeďují kolem půlnoci i na Karlův most a jeho okolí, bude od 23:30 hodin do 01:30 hodin uzavřena komunikace Křižovnická – Smetanovo nábřeží v úseku Platnéřská – Karoliny Světlé. A na Malé Straně v době od 21:00 do 02:00 hodin také ulice Josefská a Mostecká.

Na obou náměstích budou k dispozici sanitní vozy Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy (na Václavském náměstí také GOLEM), připraveni budou i hasiči se zásahovými vozidly.

Policisté a strážníci dohlédnou na dodržování dopravních opatření i zákazu prodeje pyrotechnického materiálu. Na Vltavě budou dohlížet čluny obou bezpečnostních složek společně s vodní záchrannou služnou Českého červeného kříže a na obou březích Vltavy jsou připravena místa pro poskytnutí první pomoci eventuálním tonoucím.

Dopravní podnik hl. m. Prahy prodlouží provoz metra přibližně do 2:00 hodin 1. 1. v intervalu 10 minut. Podrobné informace o provozu MHD najdete zde.

Novoroční ohňostroj

Novoroční ohňostroj, jehož tématem je Praha svobodná, začne 1. ledna v 18:00 hodin, bude trvat 10 minut a 52 vteřin. Všechny obrazy (Modlitba, Holé ruce, Jednota, Zakázané ovoce, Svoboda) i zvukový doprovod jsou postaveny tak, aby divákovi evokovaly vzpomínky a emoce spjaté s touto dobou. Celá příběhová linie je koncipována jako retrospektivní vyprávění, kdy postava otce sděluje svoje osobní zážitky a zkušenosti z té doby své desetileté dceři.

Místo odpalu bude stejné jako letos, tedy v Letenských sadech v prostoru Pražského metronomu. Ohňostroj by měl být dobře pozorovatelný z Dvořákova nábřeží a Pařížské ulice; Mánesova, Čechova a Štefánikova mostu. I letos bude zvukový doprovod k dispozici díky ozvučení na začátku Čechova mostu, případně na frekvenci 93,7 FM Hitrádia City. Pro lepší světelný efekt bude také zhasnuto veřejné osvětlení a vypnuté semafory na Dvořákově nábřeží, nábřeží Edvarda Beneše, Alšově nábřeží, Kosárkově nábřeží, části Mánesova mostu a v Letenských sadech. Samotný ohňostroj obsahuje celkem 4033 ran a celková váha odpáleného materiálu činí přes 4000 kilogramů.

Pro automobilovou dopravu budou 1. ledna 2019 od 16:00 do 18:30 hodin uzavřeny tyto komunikace:

  • Dvořákovo nábř. v úseku Štefánikův most – nám. Jana Palacha
  • nábř. Edvarda Beneše v úseku Klárov – Štefánikův most
  • Čechův most, Mánesův most, Štefánikův most, most Legií
  • Pařížská v úseku ul. Bílkova – nám. Curieových
  • 17. listopadu v úseku nám. Jana Palacha – nám. Curieových

Provoz tramvají (Mánesův a Čechův most, pravobřežní komunikace od Národního divadla po náměstí Curieových) bude přerušen v 17:30 hodin. Tramvajová doprava na dalších komunikacích – Štefánikův most a most Legií bude řízena operativně podle situace ve spolupráci s Policií ČR. Doporučujeme cestujícím nespoléhat na tramvaje a využívat metro.

Městská policie bude zajišťovat prostor u metronomu na Letné, odkud bude ohňostroj odpálen, a to jak v době příprav (od dopoledních hodin 30. 12.), tak i v jeho průběhu, a poté až do dopoledních hodin 2. ledna. Pražská záchranka bude mít přímo na Letné dvě sanitky a jednu na nábř. Edvarda Beneše, stejně budou umístěny požární automobily hasičů a na Vltavě opět čluny Policie ČR, Městské policie a také vodní záchranné služby Českého červeného kříže.

Žádáme Pražany a návštěvníky metropole, motoristy i diváky, o pochopení a respektování bezpečnostních a dopravních opatření, dohled zajistí Policie ČR a Městská policie hl. m. Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…