Praha: Necelý rok přinesl výrazné změny k zjednodušení uživatelského přístupu k Opencard

03.08.2013 20:17

Projekt Opencard prošel za poslední rok řadou úprav, které pomohly zlepšit a posílit uživatelský komfort. Pro občany to znamená, že není nutné při většině úkonů navštěvovat přepážku, jak tomu bylo v minulosti.

Praha: Necelý rok přinesl výrazné změny k zjednodušení uživatelského přístupu k Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

V červnu 2012 došlo k automatickému prodloužení karet o dva roky prostřednictvím validátorů. Namísto dvou návštěv kontaktního místa, první s žádostí o výměnu Opencard a následné další při vyzvednutí nové karty, byl tento úkon krokem, který ocenili všichni uživatelé. Díky síti validátorů si nyní mohou rovněž přehrávat elektronické kupóny, což je další krok proti zbytečnému plýtvání časem. Uživatelský komfort byl významně posílen v dubnu 2013 zavedením nahrávání kuponů PID na duplikáty karet v síti validátorů. Dříve bylo nutné kvůli tomu osobně navštívit přepážku.

Od srpna loňského roku lze karty registrovat na stránkách https://portal.opencardonline.cz/. Registrací a přihlášením do aplikace Moje karta uživatel získá přehled o základních informacích jako je číslo, typ a druh karty, datum výroby i exspirace, aktuální stav karty i jejích aplikací. Prostřednictvím portálu může kdykoli rovněž podat žádost o výměnu karty (s načtením nové osobní fotografie). Významná je i možnost zablokování či aktivace karty za pomoci portálů z pohodlí domova.

Pokud chce kdokoli podat žádost o vydání anonymní karty, není podmínkou registrace na portálu či osobní návštěva zákaznického centra. Zjednodušila se administrativa anonymních karet, zájemci si je nyní mohou nechat zaslat poštou, stejně jako karty osobní.

Systém Opencard zásadně rozšířil své služby, od září 2012 je klientům umožněno platit poplatek za vydání karty bankovním převodem. Ani kvůli platbě tedy není nutná osobní návštěva kartového centra. Stále je pamatováno na ty, kteří nemají přístup k internetu, a ty kteří raději vyřizují své záležitosti osobně. Osobní podání žádosti je možné až na 31 kontaktních místech Opencard po celé Praze a osobní převzetí karty je možné na celkem 13 výdejních místech (11 poboček městských knihoven a dvě zákaznická centra – Škodův palác a palác Adrie).

Hlavním přínosem všech výše uvedených změn je především zlepšení zákaznického komfortu žadatelů a držitelů karet. Radní pro informatiku Eva Vorlíčková tyto výsledky komentuje: „Stále se hovoří o tom, jaké nové funkce by měla mít Opencard. To jsou ale kroky, které logicky přijdou na řadu později. Prioritu vidím v otázce uživatelského komfortu. Smysl rozvoje projektu se ztrácí tehdy, pokud nejsou stávající služby pro občany pohodlné.“  Výsledkem týmu radní  Evy Vorlíčkové je zlepšení, které je viditelné. „Za necelý rok jsme v tomto směru udělali víc, než se vykonalo za předchozí tři roky dohromady,“ dodává Vorlíčková.

V dnešní době je pro většinu populace nezbytné mít možnost vyřídit přes internet vše, co je třeba. Na druhou stranu je ale nutné umožnit těm, kteří s ním nepracují zajišťovat komfort kvalitních osobních služeb. S ohledem na provozem ověřený a fungující systém Opencard a jeho současné masové používání se naplno otevírají možnosti využití jeho dalšího potenciálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…