Praha: Rada se seznámila s aktuální verzí OP Praha – pól růstu ČR

22.05.2013 15:00

Podpora vědy, zvýšení konkurenceschopnosti, šetření v oblasti energií, nebo vzdělávání. Základní hodnoty, bez nichž je vývoj každé společnosti nemyslitelný, přináší Operační program – pól růstu, který Praha připravuje na čerpání EU dotací.

Praha: Rada se seznámila s aktuální verzí OP Praha – pól růstu ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

 

Pól růstu ČR naváže v období 2014 – 2020 na velmi úspěšné programy Praha – Adaptabilita a Praha - Konkurenceschopnost, které financují projekty v aktuálním programovém období 2007 – 2013. 
 
Příprava tohoto nástroje probíhá na principu partnerství, který je uplatňován prostřednictvím tzv. Externí platformy, do které jsou zapojeni představitelé hl. m. Prahy, Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva financí, budoucích řídicích orgánů ostatních operačních programů, neziskové sféry, hospodářští, sociální partneři atd.
 
Na přípravě programu intenzivně pracuje Odbor evropských fondů Magistrátu hlavního města Prahy a Útvar rozvoje hlavního města Prahy. S jeho novou verzí se Rada hlavního města seznámila toto úterý. Program Pól růstu má celkem 6 prioritních os. Konkrétně jsou zaměřeny na podporu vědy a inovací, zvýšení konkurenceschopnosti, energetické úspory, sociální začleňování a vzdělávání.   
 
Evropská Unie, však nebude štědrá jako dosud a v budoucnu poskytne jen 50% spolufinancování, což je značný rozdíl oproti nynějším 85%. Žadatelé si tak budou muset více připlatit. 
 
„Bohužel přípravu programu brzdí nejasnosti týkající se finanční alokace. Evropský parlament stále nechválil návrh rozpočtového rámce EU na roky 2014 až 2020. Zároveň není jasné přesné rozdělení mezi jednotlivé operační programy rámci ČR,“ říká radní Eva Vorlíčková (TOP 09), která zodpovídá za agendu evropských fondů na pražském magistrátu.
 
 „Rada hl. m. Prahy se seznámila s verzí operačního programu 1.3, která již obsahuje zapracované připomínky Ministerstva pro místní rozvoj. Návrh programu bude dále aktualizován, a to i s ohledem na probíhající jednání s dalšími resorty připravujícími své tematické národní programy,“ dodává radní Eva Vorlíčková.
 
 
 
Operační program Praha – pól růstu ČR bude do října letošního roku dopracován a postoupen vládě ČR k projednání. V listopadu bude předložen Evropské komisi, která po jeho projednání a případných požadovaných úpravách bude program schvalovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.