Praha má první Brest Unit

21.09.2011 14:57

Primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda se zúčastnil slavnostního otevření nového a jedinečného centra Brest Unit Prague - specializovaného komplexního pracoviště pro včasnou diagnostiku a léčbu prsu.

Praha má první Brest Unit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

Vyplní tak chybějící a požadovanou kapacitu v síti screeningových pracovišť v Praze.

„Jako lékař i člověk se velice obávám toho, že v současné době jen 51 procent žen prochází mamologickým vyšetřením - a to i díky nedostatečné kapacitě. V Praze se čekací doba na vyšetření pohybuje v průměru až čtyř měsíců. Proto jsem přivítal a podpořil vznik nového centra, které je vybaveno tou nejlepší technikou," řekl primátor Bohuslav Svoboda.

Pracoviště vzniká dle evropských pravidel deklarovaných autoritami European Society of Mastology (EUSOMA) a Europa Donna a je nadstandardně vybaveno nejmodernější mamografickou a sonografickou technikou se všemi potřebnými návaznostmi.
Pracoviště Brest Unit Prague

„V tomto unikátním pracovišti začnou v brzké době lékaři vůbec poprvé v České republice používat také diagnostický přístroj INTAKT, což je nová technologie pro biopsii prsu, která zatím nebyla v České republice uvedena do provozu. Jde o jedinečný přístroj, který nám lékařům umožňuje při malém ambulantním výkonu bez narkózy a pouze v místním umrtvení získat tak reprezentativní vzorek, jako kdyby byl provedený chirurgický zákrok. Přístroj významně přispívá k včasné diagnostice minimálních zhoubných nádorů, pomáhá zachovat nádorem postižený prs a v důsledku zachraňovat životy žen. Zhoubné nádory prsu jsou natolik specifické a časté choroby s psychosociálním dopadem na ženy i celou společnost, že právě specializovaná centra typu Brest Unit Prague, které nyní budujeme,jsou dle mého názoru i stanovisek mezinárodních odborných institucí nejlepším předpokladem a nástrojem pro úspěšný boj s tímto nejčastějším druhem rakoviny," vysvětluje Prim. MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D., odborná garantka a zakladatelka Mamma centra v Praze.

Pracoviště Brest Unit Prague otevírá zatím první etapu, během které se v nových podmínkách nejprve naplno rozvine mamární screening a diagnostika. V této etapě začne také brzy používat již zmíněný INTAKT, speciální přístroj pro biopsie prsu.

Brest Unit Prague vyplní chybějící a požadovanou kapacitu v síti screeningových pracovišť v Praze. Přispěje k posílení screeningového programu a tím ke zlepšení deklarovaných českých dat. Brest Unit již nyní splňuje všechny nároky, které musí pracoviště v síti screeningových center mít. Jde o erudici lékařů i radiologických asistentů, stejně tak jako o kvalitu přístrojů a schopnost postarat se nejen o zdravé, ale hlavně o nemocné ženy. Existuje v dobře dostupné lokalitě Prahy 11, v příjemném prostředí v blízkosti centrálního parku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…