Pražští zastupitelé podpořili další ročník bezpečnostních školení pro děti z mateřských škol

17.09.2017 8:36

Pražští zastupitelé na čtvrtečním jednání schválili další pokračování dlouhodobého projektu „Bezpečnostní průprava dětí předškolního věku“, který má za cíl za účasti policistů, záchranářů a hasičů připravit žáky mateřských škol na potenciálně nebezpečné situace, předcházet úrazům a dalším negativním jevům.

Pražští zastupitelé podpořili další ročník bezpečnostních školení pro děti z mateřských škol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Projekt od roku 2012 realizuje ve spolupráci s hlavním městem spolek Prevence dětem a každoročně jej absolvuje přibližně devět tisíc dětí. Uvedla to radní hlavního města Prahy pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková.

Zastupitelstvo hlavního města Prahy schválilo finanční podporu ve výši jeden a půl milionu korun určenou na pokračování dlouhodobého projektu „Bezpečnostní průprava dětí předškolního věku“, který je již od roku 2012 zaměřen na prevenci proti úrazům a dalším negativním jevům u dětí a který ve spolupráci s hlavním městem realizuje spolek Prevence dětem. „Za účasti policistů, hasičů a záchranářů jsou v rámci tohoto oblíbeného a záslužného projektu na jednotlivých mateřských školách realizována interaktivní školení pro děti, přičemž ročně je takto o prevenci a bezpečnosti poučeno zhruba devět tisíc dětí,“ uvedla radní hlavního města Prahy pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková.

Výchovný a vzdělávací projekt je zaměřený především na předškolní děti a jejich rodinné příslušníky. Cílem školení a přednášek je předcházení úrazům doma i venku, šikaně, negativním vlivům přírodních živlů a v neposlední řadě také poučení o tom, jaké hrozby mohou pro děti vyplývat z kontaktu s nebezpečnými osobami. Součástí školení jsou i základy první pomoci. Celý program je rozdělen do tří tematických částí, které vedou policisté, hasiči a záchranáři. Projekt děti nenásilnou a hravou formou seznamuje s ukázkovými situacemi, ze kterých může vzejít nějaká hrozba, a ty se pak samy interaktivně zapojují do situací, které jim názorně ukážou možnosti, jak vzniku různých nebezpečí předcházet popřípadě těmto nebezpečím a hrozbám čelit.

„Je důležité, aby děti věděly, jak mohou úrazům a různým potenciálním nebezpečím předcházet. Tento projekt, který je díky osobní účasti záchranných složek schopen dětem zároveň názorně vysvětlit a ukázat, jak se v kritických situacích správně zachovat, je proto významným doplňkem předškolní výchovy a já jsem nesmírně ráda, že jsme podpořili jeho další pokračování. Důkazem, že programy podobného typu mají smysl, je rovněž velké množství kladných ohlasů z řad pedagogů i samotných rodičů,“ uvedla dále radní Ropková.

„Tematické okruhy školení jsou založeny na řadě odborných studií a zároveň na statistických údajích pražské záchranné služby. Děti se v průběhu jednotlivých školení zároveň seznamují s příslušníky bezpečnostních a záchranářských sborů, což může při pozdějším kontaktu s nimi pomoci k jednodušší komunikaci a důvěře ze strany dětí,“ uzavírá Martin Štolc, předseda výboru spolku Prevence dětem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…