Přerov: Historická budova v centru se začala opravovat, vznikne v ní zázemí pro podnikatele

27.08.2021 21:10

Celých 480 kalendářních dnů má trvat rekonstrukce opuštěného a zchátralého Blažkova domu, která byla dnes zahájena.

Přerov: Historická budova v centru se začala opravovat, vznikne v ní zázemí pro podnikatele
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

V domě, který stojí v centru Přerova od konce 19. století, vznikne za 72 milionů korun zázemí pro podnikatele. Historická fasáda domu má být v maximální možné míře zachována.

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš premiérem až do roku 2025?

79%
18%
hlasovalo: 17641 lidí

Zástupci města Přerova a Olomouckého kraje se shodli, že by se dům, který stojí 140 let na rohu mezi Masarykovým náměstím a Bratrskou ulicí, mohl přebudovat na takzvaný inovační hub. Dva roky se politici a úředníci na plánovanou rekonstrukci připravovali a ve středu 25. srpna byl objekt předán Přerovské stavební společnosti, která tu bude pracovat až do prosince příštího roku. „V závěru roku 2022, nebo na začátku toho dalšího, tu plánujeme otevřít coworkingový prostor pro nezávislé profesionály nebo lidi, kterým nevyhovuje práce z domova. Součástí budou kancelářské prostory s nábytkem i technikou a také zasedací místnosti,“ řekl přerovský primátor Petr Měřínský. Projekt počítá i s vybavenou dílnou, kterou budou moci za úplatu podnikatelé podle oboru svého byznysu využívat – má tu být třeba vrtačka, bruska, řezačka plastů, gravírovací a řezací laser, 3D tiskárny či programovatelný šicí stroj. „Za bourací práce, rekonstrukci a vybavení kanceláří i dílen zaplatíme 72 milionů korun, z Ministerstva průmyslu a obchodu nám byla přiznána dotace ve výši 36 milionů,“ zmínila primátorova náměstkyně Hana Mazochová.

Blažkův dům nese název podle perníkáře a voskaře Josefa Blažka, který v roce 1881 nechal na náměstí postavit dům, v němž kromě jeho výrobny sídlila postupně také prodejna rakví, písárna továrny na hnojiva, cukrářství, prodejna módního zboží i pohřební ústav. Po druhé světové válce byl v domě výbor komunistické strany a ten vystřídal poslední nájemník – Vojenská správa. Když objekt opustila, nenašlo pro něj město žádné další využití, za údržbu nevyužitého domu ale platilo ročně asi 50 tisíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Připomeneme se osvobození města. Radnice získá do správy pomník válečných obětí

10:28 Vsetín: Připomeneme se osvobození města. Radnice získá do správy pomník válečných obětí

Pátek 3. května bude ve Vsetíně plných slavnostních událostí. Kromě otevření nového vlakového nádraž…