Přerov: Květináče na bylinky, pumpa pro cyklisty i fitness hřiště. Předmostí čeká poslední etapa regenerace

15.07.2019 21:49

Místní část Předmostí čeká letos v pořadí už třináctá etapa regenerace, která přijde město Přerov na necelých 16 milionů korun včetně DPH.

Přerov: Květináče na bylinky, pumpa pro cyklisty i fitness hřiště. Předmostí čeká poslední etapa regenerace
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Panelové sídliště v Předmostí bylo vybudováno v 80. letech minulého století v místech světoznámého archeologického naleziště „lovců mamutů“. Už v roce 2003 přišel první návrh na obnovu, která měla místo zatraktivnit, od té doby se sídliště i s přilehlou zástavbou starších rodinných domů modernizuje.  Tentokrát přicházejí na řadu ulice Teličkova, Tyršova, Kotkova a část Hranické – a prioritou jsou stavební úpravy chodníků, cyklostezek a parkovišť. A nejen to.

 „U cyklostezky v ulici Hranická - v blízkosti zastávky autobusové dopravy „Dům služeb” - je například navrženo veřejné servisní místo pro cyklisty, umístěna tam bude veřejná ruční pumpa na kola,“ uvedla náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová. Připomněla, že projekt řeší třeba i modernizaci veřejného osvětlení, obnovu zeleně a vybudování komunitních zahrádek. „U vchodů číslo 4 a 5 v Teličkově ulici jsou navrženy nové půdorysně obloukové chodníky, které zajišťují přístup ke komunitním zahrádkám – což jsou květináče ve tvaru U, v nichž mohou místní obyvatelé pěstovat nízké okrasné i užitkové rostliny či byliny,“ doplnil Zdeněk Dostál z přerovského magistrátu. A projekt myslí i na sportovní a volnočasové vyžití lidí z Předmostí. V plánu je parkour a fitness hřiště, které vznikne v místě stávajícího sportoviště v Teličkově ulici – za výměníkovou stanicí Tepla.

Regenerace Předmostí má za sebou poměrně dlouhou historii. Zastupitelstvo města Přerova schválilo tento program 27. listopadu roku 2003, s opravami se začalo už v roce 2004. „Za patnáct let se v rámci dvanácti etap proinvestovalo 104, 4 milionů korun, z toho 51, 5 milionu byla dotace státu. Místní část dostala nové chodníky, cyklostezky, osvětlení, obnovil se městský mobiliář, vybudovalo se tu náměstíčko, opravila zeď hřbitova, jsou tu nová hřiště i parkovací místa, nezapomněli jsme ani na nové zelené plochy,“ vzpomněl Pavel Gala z přerovského magistrátu.

Plánovaná třináctá etapa regenerace je poslední etapou. Aktuálně radní města na svém červencovém jednání schválili zadávací podmínky na tuto veřejnou zakázku. Samotné práce by měly probíhat v letošním i příštím roce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…