Přerov: Na podzim „padne“ dalších 15 hektarů smrků

08.10.2019 13:13

Více než dva a půl milionu korun zaplatí letos na podzim město Přerov za kácení stromů, které poničil kůrovec – odhlasovali to radní na svém poslední zářijové radě.

Přerov: Na podzim „padne“ dalších 15 hektarů smrků
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Polesí na Svrčově, které spravují Technické služby města Přerova, je kůrovcovou kalamitou výrazně zasaženo už několik let. O dřevo je ale mezi kupci malý zájem, protože je ho kvůli kůrovci přebytek. S těžbou ale musíme pokračovat, i když vzniklé holiny nás netěší,“ řekl náměstek přerovského primátora Michal Zácha.

Přerov je vlastníkem lesního hospodářského celku v katastrálním území Veselíčko, Staměřice, Lazníky a Svrčov, kde mu patří 573 hektarů. Nepatrný, ale pro osud stromů likvidační brouk už zasáhl území o rozloze 170 hektarů – a do konce roku zbývá ještě pokácet 15 hektarů smrkových porostů, zasažených kůrovcem. Přerovští radní ovšem nemluví jen o kácení, ale i o následné výsadbě nových stromů, a na tu je už aktuálně vyčleněna částka ve výši téměř milion 700 tisíc korun. „Zalesnění je v plánu, nás ale trápí nedostatek sazenic, neboť lesní školky nestíhají produkovat požadovaný sortiment dřevin - a ani jejich množství. Přesto počítáme s tím, že se nám podaří v horizontu několika let náš plán splnit,“ uvedl Miloslav Dohnal z přerovského magistrátu. Především smrky, které byly napadené, mají nově nahradit stromy jako je buk, dub, habr a lípa.

Výtěžnost z prodeje dřeva neustále klesá

Kalamitní stav trvá v polesí od roku 2015, ale zvýšené stavy kůrovců a tím i nahodilých těžeb jsou datovány ještě o něco dříve – a od roku 2014 do roku 2018 obdrželo město za prodej dřeva z této kůrovcové kalamity zhruba 42 milionů korun. Jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec ale zdůraznil, že většina peněz šla zase zpátky do lesa. Finanční náklady na pěstební činnost - která zahrnuje přípravu půdy, nákup sazenic, zalesňování, vyžínky, stavbu oplocení či aplikaci repelentů proti okusu zvěří - se vyšplhaly až na 28 milionů korun, drobné opravy cest a propustků pak stály další dva miliony.

„Bohužel výtěžnost z prodeje dřeva neustále klesá z důvodu obrovského přebytku na trhu. V následujících letech bude muset město věnovat více nákladů do lesa, a to nejen z důvodu nízké ceny dřeva a velkého rozsahu zalesňovacích prací, ale je potřeba i zásadní rekonstrukce lesní silniční sítě, která je již desítky let v havarijním stavu,“ doplnil Střelec. Připomněl i to, že vláda už vyhlásila, že uvolní finanční prostředky pro majitele lesů v rámci dotací na obnovu kůrovcem zasažených porostů – a i to může být pro Přerov cesta, jak zmírnit v následujících letech následky kalamity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…