Přerov: Na zateplení starého domu má město bezúročnou půjčku a žádat bude i o dotaci

15.12.2021 11:11 | Tisková zpráva

Dotační program Nová zelená úsporám by mohl finančně dopomoci k zateplení domu s adresou náměstí Františka Rasche 3. Podání žádosti schválili radní, úředníci už na ní pracují.

Přerov: Na zateplení starého domu má město bezúročnou půjčku a žádat bude i o dotaci
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Dům se zatepluje od září - teď se tedy práce kvůli klimatickým podmínkám přerušily, ale na jaře se zase rozběhnou,“ uvedla náměstkyně primátora Hana Mazochová. 

Šestipodlažní dům byl postaven ve třicátých letech minulého století. O jeho zateplení se rozhodlo v roce 2020, kdy odbor majetku nechal zpracovat projektovou dokumentaci. Na práci má stavební firma 135 kalendářních dnů, 71 dnů už dělníci odpracovali, zbývá tedy ještě 64.

„Nemovitost, patřící Přerovu, bude zateplena deskami z expandovaného polystyrenu. Na půdu v celé ploše má být položena izolace z minerální vaty. U vstupu na půdu bude rozebrána cihlová dlažba a nahrazena tepelnou izolací,“ popsal radní Michal Zácha. V rámci investice se počítá i s komplet novým oplechováním parapetů oken, okapu střechy a veškerých říms. V plánu je rovněž osazení nových krycích košů plynových kamen, včetně prodloužení prostupů.

Do zmíněných energetických úspor půjde 5 a půl milionu korun. „Na tuto akci jsme už dostali ze Státního fondu podpory investic zvýhodněný bezúročný úvěr, a to z programu "Zateplování". Na podzim Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí navíc vyhlásilo dotační program – a o ten se budeme ucházet. Můžeme získat až 50 procent celkových realizačních výdajů,“ řekla primátorova náměstkyně Hana Mazochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Ekofond jako základ nadstandardní péče o zeleň ve městě

16:14 Jihlava: Ekofond jako základ nadstandardní péče o zeleň ve městě

Ekofond je peněžní fond města Jihlavy, jež se zabývá distribucí finančních prostředků k provozu sprá…