Přerov: Zámecké nádvoří trápí vlhkost, město zaplatí sanaci západního a jižního křídla

11.12.2022 19:09 | Tisková zpráva

Vlhké zdivo na nádvoří přerovského zámku čeká sanace. Město už má projekt i předpokládaný rozpočet – a teď hledá zhotovitele.

Přerov: Zámecké nádvoří trápí vlhkost, město zaplatí sanaci západního a jižního křídla
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Práce by mohly být v ideálním případě zahájeny na jaře příštího roku a měly by přijít asi na milion a čtvrt. Sanační opatření se dotknou prostor západního a jižního křídla zámku včetně obvodových stěn,“ předeslal náměstek přerovského primátora Vladimír Lichnovský.

Renesanční čtyřkřídlý zámecký objekt z první čtvrtiny 17. století slouží jako Muzeum J. A. Komenského. Vlhkost trápí budovu už několik let. „Vzlínáním vlhkosti ve zdivu v suterénu zámku dochází k zasolování zdiva a degradaci omítek. Největší problémy jsou na obvodové zdi při vstupu do expozice archeologie, kde jsou na omítkách výkvěty solí,“ uvedl ředitel Muzea Komenského v Přerově Radim Himmler.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Podle něj bude pravděpodobně nutné dočasně uzavřít návštěvníkům přístup do expozice archeologie v suterénu zámku, protože sanační práce budou prováděny v přístupové chodbě k této expozici. „Předpokládám ale, že s vysoutěženým zhotovitelem bude dohodnuta součinnost a další části zámku budou pro návštěvníky přístupné bez omezení,“ řekl Himmler.

Sanace se má provádět formou aktivní elektroosmózy a neobejde se bez osekání omítek. „Mezi startovními a finálními pracemi bude muset být roční pauza, aby se zdivo co nejvíce zbavilo vlhkosti,“ vysvětlil Roman Doležel z odboru správy majetku města. Ten také připomněl, že hlavní příčinou problémů je absence účinné horizontální i vertikální izolace, nevhodně provedená celoplošná dlažba na nádvoří zámku bez jakéhokoliv oddělení od obvodového zdiva a nedostatečná výměna vzduchu uvnitř prostor.

Rada města schválila zadávací podmínky k veřejné zakázce. K předložení nabídky budou vyzvány čtyři stavební společnosti, přihlásit se ale může kterákoli firma, která splňuje požadované podmínky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

19:06 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného javoru v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…