Přerov kdysi dávno a dnes. Vzpomínkový kalendář přinese srovnání

15.10.2021 6:31 | Tisková zpráva

Minulost prolínající se se současností. Historické fotografie doplněné dnešním pohledem na stejné místo. Kontrasty, které přinesla doba. Vývoj městského prostoru. Konfrontace, ale i srovnání. To je tématem kalendáře pro rok 2022, který vydává město Přerov společně s Muzeem Komenského.

Přerov kdysi dávno a dnes. Vzpomínkový kalendář přinese srovnání
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Sada, která půjde do prodeje po listopadovém křtu, bude obsahovat nástěnný, stolní a kapesní kalendář. Zájemci si mohou menší „ochutnávku“ dopřát už teď, a to prostřednictvím propagačního videa.

Přerov patří k městům, která v posledních šedesáti letech výrazně změnila svůj ráz. Mnoho starých domů nahradila panelová zástavba, úzké silnice se rozšířily, některá místa zmizela nenávratně v propadlišti dějin, jiná stále jsou – třeba i v detailech – rozpoznatelná. Fotografky, které se vydaly do přerovských ulic, měly jasné zadání. Jít po stopách svých předchůdců, kteří Přerov fotili před padesáti, sedmdesáti či sto lety. V ruce držely starou, povětšinou černobílou či sépiovou fotku místa, a to se pokusily najít a zachytit ze stejného úhlu. Ne vždy to ovšem bylo jednoduché. „Některá místa jsou dnes už špatně dostupná. Stojí tam například nový dům, takže nebylo možné fotit z dostatečné vzdálenosti. Historické fotky byly také často pořizovány ze soukromých bytů, kam bylo obtížné se dostat,“ vzpomněla Jana Pivodová z přerovského magistrátu, která fotila snímky za město. Část z celkem 65 fotek pochází z někdejší muzejní výstavy „Přerov včera a dnes“ a autorkou soudobých snímků je muzejní fotografka Iveta Juchelková, která na práci vzpomíná takto: „Pro mě byla největší kuriozita pořizování snímku na mostě Legií u dnešní elektrárny. Dříve zde vedla úzká kamenitá cesta, po které jezdily jenom koňské povozy, v dnešní době po něm vede čtyřproudový průtah městem. Musela jsem, podle historického snímku, vběhnout doprostřed této hustě průjezdné cesty. Po množství troubení aut a ťukání řidičů na čelo se mi na pátý pokus snímek podařil vyfotit.“ Na půdě Muzea Komenského – ve slavnostní zámecké síni – se chystá 11. listopadu od 18 hodin, u příležitosti vzpomínkové akce ke Dni válečných veteránů, i křest kalendáře. Kmotry bude mít nové dílo dva – primátora města Petra Měřínského a ředitele muzea Radima Himmlera.

Přerov vydává své kalendářové sady pravidelně. Letošním rokem například provázely Přerovany kresby dětí z místních základních škol, rok předtím to byly snímky od amatérského fotografa Bohumila Kratochvíla. A kalendář pro rok 2019 si nafotili sami Přerované, kteří zabrali město z ptačí perspektivy. Kalendáře se tradičně prodávají v Městském informačním centru a k dostání bývají také v knihkupectví Mezi světy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…