Příbram: Březen bude patřit Františku Drtikolovi

28.02.2023 12:59 | Tisková zpráva

V pátek 3. března si připomeneme 140. výročí narození Františka Drtikola, prvního českého fotografa, který získal světové uznání již za svého života. Veřejnost je zvána na několik zajímavých akcí.

Příbram: Březen bude patřit Františku Drtikolovi
Foto: Příbram
Popisek: Příbram

František Drtikol se narodil 3. března 1883 v Příbrami a zde také v roce 1907 otevřel svůj první ateliér. Právě tento ateliér si díky virtuální realitě můžete prohlédnout v příbramské galerii, která od roku 2000 nese jméno po Františku Drtikolovi. Součástí výstavních prostor je stálá výstava věnovaná životu a dílu slavného rodáka, jehož rozsáhlé umělecké dílo i lidský osud zůstávají stále zdrojem nových inspirací.

V březnu se můžeme těšit na aktivity spojené s výročím narození Františka Drtikola. V den samotného výročí, tedy v pátek 3. března, bude v čase od 13 do 18 hodin ve virtuální realitě Měkká aréna v Galerii Františka Drtikola představen jeho příbramský ateliér. „Digitální zážitkovou interaktivní prohlídku připravil architekt a VR designer Vojtěch Radakulan na základě dochovaných plánů ateliéru a několika dobových fotografií,“ uvádí Jan Freiberg, ředitel Galerie Františka Drtikola, a dodává: „V pátek 3. března budou ve virtuální realitě za symbolické vstupné 1 Kč přístupná veškerá díla, které ve virtuální realitě v galerii nabízíme.“ Symbolické vstupné v tento den zaplatí také návštěvníci stálé expozice Františka Drtikola.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31665 lidí

Návštěvou galerie páteční den nekončí. Ve večerních hodinách v čase od 18 do zhruba 20 hodin se čelní fasáda Zámečku-Ernestina stane „promítacím plátnem“. Bude promítán film Jiřího Holny o životě a díle Františka Drtikola. Teplé občerstvení při akci je zajištěno.

Kromě návštěvy stálé expozice Františka Drtikola se můžete těšit také na výstavu Drtikol/Pinkava//Pinkava/Drtikol, která bude zahájena 30. března. „Jde o první z cyklu srovnávacích výstav, které mají za cíl uvádět dílo světově proslulého rodáka z Příbrami do kontextu se současným uměním, také s jeho dobovými vrstevníky a zároveň otevírat nová témata spojená s jeho prací. Výstava bude akcentovat témata erotiky – ženských (Drtikol) a mužských (Pinkava) aktů i odkazy obou autorů ke křesťanské (Drtikol, Pinkava) i východní (Drtikol) mystice. Originály děl Františka Drtikola budou zapůjčeny především ze soukromých sbírek,“ doplnil informace Jan Freiberg.

U příležitosti životního jubilea tohoto příbramského rodáka uděláme radost také sběratelům otisků razítek. Pamětní razítko věnované jubileu Františka Drtikola je k dispozici v Informačním centru města v Pražské ulici. Více informací o světově uznávaném fotografovi najdete na webových stránkách Poznej Příbram (ZDE).

Příbramský ateliér František Drtikol provozoval ve dvoře domu č. 144 na dnešním Václavském náměstí pod Svatou Horou v letech 1907-1910 po návratu z vojenské služby. Stavbu ateliéru financoval Drtikolův otec s vidinou synova komerčního úspěchu. Ateliér však neprosperoval. František Drtikol měl umělecké ambice: fotografoval v té době příbramské horníky, impresionisticky laděné krajiny a jedny z prvních aktů v českých zemích a intenzivně se vzdělával. V roce 1910 ateliér přenechal příbramskému fotografu Václavu Petříkovi a přesídlil do Prahy. V ateliéru působil ještě v roce 1948 Petříkův syn, později byl přebudován na zázemí pro místní bufet provozovaný národním podnikem Restaurace a jídelny (RaJ).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Protidrogová prevence jinak. Do města přijel Revolution train

13:37 Hustopeče: Protidrogová prevence jinak. Do města přijel Revolution train

Od roku 2016 brázdí koleje v Česku, Slovensku a Německu 165 metrů dlouhý obrněný kolos, který ve čtv…