Příbram získala dotaci na výstavbu Komunitního domu seniorů

28.04.2016 13:12

V jednom z bývalých pavilonů 8. ZŠ v ulici Žežická bude vybudován Komunitní dům seniorů (KoDuS), jehož součástí bude také společenská místnost, pobytová zahrada a parkoviště. Město Příbram na tento projekt získalo od Ministerstva pro místní rozvoj ČR dotaci ve výši cca 12,5 milionů Kč. Stavět by se mělo začít v červnu letošního roku, termín dokončení je duben 2017.

Příbram získala dotaci na výstavbu Komunitního domu seniorů
Foto: Honza Groh
Popisek: Václavské náměstí v Příbrami

Ministerstvo pro místní rozvoj tento dotační titul vyhlásilo loni na jaře vůbec poprvé ve své historii. „Podpora není zacílena pouze pro běžné seniory, tedy osoby starší 65 let, ale je určena pro seniory už od 60 let, u kterých je pravděpodobnost jejich aktivity ještě vysoká, a kdy je zachování a prodloužení jejich soběstačnosti a nezávislosti velice důležité,“ vysvětluje místostarostka města Příbrami Alena Ženíšková s tím, že KoDuS je jakýmsi mezičlánkem mezi samostatným bydlením a domovem s pečovatelskou službou, resp. domovem pro seniory.

V KoDuSu Příbram bude vybudováno 23 bytů s maximální obsazeností 46 osob (1 – 2 osoby/byt). Byty budou dispozičně řešeny jako 1+kk o velikosti 41 až 45 m2. „V projektu je kladen důraz také na komunitní způsob života a na princip sousedské výpomoci,“ doplnila místostarostka Ženíšková s tím, že KoDuS bude mít i společenskou místnost, která bude centrem společných aktivit jeho obyvatel.

Podporované byty v Komunitním domě seniorů jsou určeny osobám ve věku 60 a více let, které prokážou, že jejich průměrný čistý měsíční příjem v období 12 kalendářních měsíců před uzavřením nájemní smlouvy nepřesáhl 1 násobek průměrné měsíční mzdy v případě jednočlenné domácnosti, nebo 1,2 násobek v případě dvoučlenné domácnosti.

Ve Středočeském kraji dotaci na KoDuS získala pouze Příbram a Mladá Boleslav. Na jeden byt v rámci projektu Ministerstvo pro místní rozvoj poskytuje 600 tisíc Kč, a to až do výše 500 tisíc EUR na jeden dům. Přesná částka celkově poskytnuté dotace bude vypočítána dle aktuálního kurzu EUR.

Celkové náklady na výstavbu KoDuSu Příbram jsou dle rozpočtu k projektové dokumentaci cca 34,5 milionů Kč, ovšem předpokládáme, že po výběrovém řízení bude vysoutěžená cena o cca 1/3 nižší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: O voličský průkaz požádalo zatím 535 občanů

20:27 České Budějovice: O voličský průkaz požádalo zatím 535 občanů

Žádosti o vydání voličského průkazu přijímá matriční úřad, oddělení evidence obyvatel, v přízemí bud…