Primátor přijal mořskou archeoložku původem z Olomouce

16.09.2017 14:59

Izraelskou mořskou archeoložku Evu Grossmannovou přivítal dnes v rodném městě primátor Antonín Staněk.

Primátor přijal mořskou archeoložku původem z Olomouce
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Pětaosmdesátiletá Eva Grossmannová pochází ze smíšené česko-židovské rodiny. Válku přežila v úkrytu. Z Československa odešla do Izraele jako 16letá, kdy po nacismu zde stihla zažít ještě nástup komunismu. Dodnes mluví plynně česky, ale ovládá i hebrejštinu, angličtinu a němčinu. „Pocházím z Dvořákovy ulice, ale část dětství jsem strávila i na parním mlýně ve Chválkovicích,“ vzpomínala archeoložka.

Výsledky svého výzkumu ve východním Středomoří předala primátorovi knižně v angličtině a němčině. Primátor jí na oplátku věnoval Dějiny Olomouce. „Je to akademické vydání a věda něco váží,“ upozornil na nebývalou hmotnost dvojsvazkové publikace primátor. Svým darem archeoložku skutečně dojal. „Víte, já sice žiji v Izraeli, ale mé srdce pořád patří Olomouci,“ přiznala Grossmannová.

Společně s primátorem si povídali o Jeruzálemu, ale vzpomínali i na zaniklou cukrárnu Dejmal a další olomoucká zákoutí. „Nevím, jestli se sem ještě někdy vydám, ale líbí se mi, jak Olomouc dnes vypadá,“ podotkla Eva Grossmannová.

Spolu se svou sestrou Ricardou si pak ještě prohlédla obřadní síň radnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…