Prostějov: Dny evropského dědictví budou pokračovat

19.09.2019 7:35

Připraveny jsou prohlídky kostela sv. Petra a Pavla a kláštera Milosrdných bratří.

Prostějov: Dny evropského dědictví budou pokračovat
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

21. 9. Kostel sv. Petra a Pavla (Wolkerova ulice)

komentované prohlídky kostela sv. Petra a Pavla a kaple sv. Lazara: 13:00, 14:00, 15:00

  • prohlídky realizuje SOŠPO ve spolupráci s farností sv. Petra a Pavla
  • sraz zájemců o prohlídku je před vstupem do kostela
  • maximální počet účastníků je 20 osob

Kostel sv. Petra a Pavla byl založen ve 12. až 13. století spolu s nejstarším městským hřbitovem. Ve věži kostela se dochoval nejstarší prostějovský zvon z roku 1506. V letech 1728 – 1730 prošel kostel barokní úpravou. V interiéru zaujme hlavní oltář s pozoruhodným sousoším Poslední večeře Páně olomouckého sochaře Ondřeje Zahnera z roku 1731 a boční oltáře z téže doby. Pod hudebním kůrem se nachází náhrobní kámen šlechtice Jana Lhotského ze Ptení a vladyky Jana Matouše z Bystřice. Vedle kostela stojí kaple sv. Lazara. Jedná se o stavbu šestiúhelníkového půdorysu. Pod kaplí je hrobka, která sloužila jako kostnice. Na stěnách jsou malby znázorňující Pohřeb Páně, Vzkříšení Páně, Vzkříšení Jairovy dcery a Smrt salvatoriána.

22. 9. Klášter Milosrdných bratří (Svatoplukova ulice) - kapacita je již naplněna

komentované prohlídky kláštera Milosrdných bratří (klášterní kostel sv. Jana Nepomuckého, sakristie, refektář, klášterní chodby, lékárna): 13:00, 14:00, 15:00

  • prohlídky realizuje SOŠPO ve spolupráci s farností sv. Petra a Pavla a Arcidiecézní charitou Olomouc; průvodcem po klášteře je pan Tomáš Strouhal
  • sraz zájemců o prohlídku je před vstupem do kostela
  • maximální počet účastníků je 20 osob; objednaní zájemci mají přednost, rezervace na tel. čísle 800 900 001

Klášterní dvůr s křížovou chodbou uzavírá na západní straně kostel sv. Jana Nepomuckého z let 1750 – 1755. Je pozoruhodný zejména svou bohatou výzdobou a jednotným pozdně barokním stylem. Autorem freskové výzdoby a oltářních pláten byl prostějovský malíř František Antonín Šebesta. Klášter byl založen hraběnkou Marii Annou z Lichtenštejna za uzdravení jejího syna v r. 1727 a dokončen byl roku 1759. V prvním patře kláštera bylo 25 cel pro řeholníky a pět reprezentačních místností převora. V přízemí průčelního křídla se nalézá klášterní lékárna s nástropními malbami. Velká místnost východního křídla, která navazuje na lékárnu, sloužila od 18. století do počátku století 20. jako nemocnice. Vedle sakristie s dochovaným původním mobiliářem se nachází refektář kláštera s dochovanou malířskou výzdobou sálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…