Prostějov: Gymnázium a ZŠ ponesou od 1. září v názvu jméno akademika Otty Wichterleho

26.07.2021 7:35

Přírodovědně zaměřené reálné gymnázium ponese spolu se základní školou jméno geniálního chemika, světově proslulého objevitele silonu a gelových kontaktních čoček, za jejichž vynález byl nominován na Nobelovu cenu.

Prostějov: Gymnázium a ZŠ ponesou od 1. září v názvu jméno akademika Otty Wichterleho
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Prvního září 2021 se dostane RG a ZŠ města Prostějova velké pocty. Ke svému dosavadnímu názvu totiž připojí jméno slavného rodáka a současně světově proslulého českého vědce a vynálezce Otto Wichterleho. Je více než příznačné, že přírodovědně zaměřené reálné gymnázium ponese spolu se základní školou jméno tohoto geniálního chemika, světově proslulého objevitele silonu a gelových kontaktních čoček, za jejichž vynález byl nominován na Nobelovu cenu. Jak už to tak chodí, tato cena je proslulá zejména jmény těch, kteří ji sice nikdy nezískali, ale jejichž práce byla pro lidstvo nenahraditelnou.

Je zajímavé, že Otto Wichterle původně ani chemii nehodlal studovat. Zajímal se o matematiku, a tudíž si ke studiu vybral strojírenství. Díky příteli Součkovi, který mu tento obor nakonec vymluvil, se nakonec rozhodl (na jeho doporučení) pro studium chemie. A to byla výhra! Prostředí chemické fakulty bylo velmi nakloněno samostatné vědecké práci studentů, což mladého budoucího vědce nesporně lákalo. Vystudoval tedy Fakultu chemicko-technologického inženýrství ČVUT, jeho diplomovou práci vedl významný chemik Emil Votoček.

Inženýrskou státní zkoušku složil Otto Wichterle v r. 1935, po roce pak získal doktorát technických věd, a poté byl až do uzavření vysokých škol nacisty zastupujícím asistentem. I v této etapě života sehrál významnou roli v jeho vědecké orientaci již výše zmíněný Emil Votoček. Wichterle se totiž po jeho doporučení zaměřil na biochemii na lékařské fakultě. Studoval tedy medicínu, v jejímž dokončení mu zabránilo pouze stanovení termínu poslední zkoušky, což bylo právě po již výše zmíněném 17. listopadu 1939.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

Pak ho již provázela nějaký čas smůla ve vědeckých postech, a to díky totalitním režimům. Tak kupříkladu když v r. 1941 vyvinul ve výzkumném ústavu firmy Baťa postup spřádání polyamidové příze, byl výzkum před okupanty utajován, takže k výrobě silonu, jak byl později obchodně nazván, došlo až po deseti letech.

Když se po válce vrátil na fakultu, ze které se posléze stala samostatná Vysoká škola chemicko-technologická, působil na ní Wichterle jako děkan Fakulty organické technologie. V r. 1958 však musel fakultu opustit. Tehdy mu ale poskytla azyl Československá akademie věd. Posléze se stal ředitelem nově vzniklého Ústavu makromolekulární chemie ČSAV.

V době politického uvolnění v r. 1968 byl Wichterle zvolen předsedou přípravného výboru Svazu vědeckých pracovníků, stal se poslancem České národní rady a po federalizaci ČSSR poslancem Sněmovny národů Federálního shromáždění. V prosinci 1969 byl jako signatář „2000 slov“ odvolán z funkce ředitele ÚMCH.

Satisfakce se mu však dostalo po r. 1989, kdy byl Otto Wichterle zvolen prezidentem ČSAV a vedl ji až do r. 1993.

Wichterlova práce byla úžasná. Stal se autorem více než 150 patentů a vynálezů, z nichž kromě silonu určitě připomeňme alespoň kontaktní čočky. To už byl členem mnoha mezinárodních organizací, nositelem řady mezinárodních ocenění a čestným doktorem ČVUT, Karlovy univerzity i zahraničních univerzit. Jeho práce a vědecké počiny se stanou pro naše žáky a studenty nejen příkladem hodným následování, ale rovněž motivací ke studiu. Pevně věřím, že jméno Otto Wichterleho, které škola ponese, povede i naše budoucí absolventy k vědecké práci a snad se někdy z nějakého z nich zrodí podobný Otto Wichterle.

Zveme vás proto k slavnostnímu shromáždění k udělení čestného názvu „Reálné gymnázium a základní škola Otto Wichterleho, Prostějov“ spojenému s odhalením nového loga školy. Vše se uskuteční dne 1. září 2021 v 10 hodin před budovou školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…