Prostějov: Obnova Národního domu 2019

10.08.2019 12:54

O postupu oprav secesní památky informuje ředitelka Městského divadla Prostějov Jana Maršálková.

Prostějov: Obnova Národního domu 2019
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Rozsáhlé opravy Národního domu jsou zřetelné na první pohled navenek, zejména natřená okna, nová fasáda s restaurovanými sgrafity, opravené všechny kamenné a kovové prvky, nová střecha, opravená zahrádka Národního domu. Dovnitř zatím tolik vidět není, ale se začátkem nové sezóny se diváci mohou těšit na nové koberce, novou oponu a nové čalounění v divadelním sále. Divadlo i spolková část jsou vymalovány, speciální technologií se čistí žulové schody, byly opraveny dlažby na podestách v přízemí divadelního schodiště a ve vstupu do spolkové části. V suterénu budovy byly provedeny rozsáhlé sanační práce z důvodů vlhkosti, je zde nová elektroinstalace a nové osvětlení. Probíhá oprava zastaralé elektronické požární signalizace, budova musela být na některých místech doslova provrtána. Rekonstruuje se bufet u přednáškového sálu.

Největším překvapením po otevření divadla bude bezesporu vitráž v divadelním sále. Po 77 letech byl obnoven otvor nad balkonem a do původního zachovalého rámu byla vsazena vitráž, jejíž návrh vyšel z dobových fotografií a dochovaných vitráží Jana Kotěry. Rozsáhlé stavební práce proběhly nad vchodem a vestibulem – jsou opraveny všechna kovové konstrukce a skleněné prvky. Navíc byl také ve stropě vestibulu obnoven otvor na vitráž, která tam zatím osazena není. Po přechodnou dobu bude do vestibulu pronikat denní světlo mléčnými skly a vytvářet tak v tomto prostoru zcela jinou atmosféru, než na kterou jsme byli zvyklí.

(foto - Jana Maršálková)

Velmi náročné práce probíhají na divadelní věži. Restaurování klempířských prvků ve veliké výšce je třeba koordinovat s opravou střešní krytiny. Také uvnitř divadelní věže se pracuje – musí se nově vybudovat sádrokartonový podhled, který zajistí tepelnou izolaci. Celý vnitřek věže se vymaluje, nátěr prken jeviště bude poslední tečkou.

Takhle napsáno ve dvou odstavcích to vypadá velmi jednoduše, ale realita je složitější. Spousta prachu, hluku, různých bariér a lešení na každém kroku, často není ani kudy vstoupit do budovy. Občas přijde přívalový déšť a nečekaně zateče i do nově vymalovaných místností. Musíme být v pohotovosti sedm dní v týdnu, práce neustávají ani o víkendech. Zaparkovat u Národního domu není možné, brzy ráno přijíždějí řemeslníci, přiváží se materiál, občas musí přijet na pomoc i jeřáb. Desítky rukou, stovky a tisíce hodin práce. Denně žasneme, co všechno šikovné hlavy a ruce dokážou. Na konci toho všeho bude upřímné a obdivné „děkujeme“.

Vážení a milí diváci,

Národní dům pro vás určitě otevřeme a pozveme vás na prohlídku. Můžete se přijít podívat v rámci Noci divadel v sobotu 16. listopadu 2019.

Jana Maršálková
ředitelka divadla

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…