Prostějov: Před 110 lety zemřel soudce a mecenáš Theofil Kolarz

26.12.2018 20:14

24. prosince 1908 zemřel v Prostějově ve svých sedmapadesáti letech soudce a mecenáš Theofil Kolarz. Z jeho finančního odkazu byly založeny Kolářovy sady.

Prostějov: Před 110 lety zemřel soudce a mecenáš Theofil Kolarz
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Narodil se 13. dubna 1851 na zámku v Laškově. Byl druhorozeným synem majitele zámku Františka Adolfa Kolarze z Laškova a Lešan. Pracoval jako soudce c. k. okresního soudu v Prostějově a bydlel ve Vodní ulici č. 31 v Prostějově. Jeho starší bratr Karel Jaroslav Kolarz byl povýšen císařem Františkem Josefem I. do šlechtického stavu. Důvodem byla skutečnost, že v srpnu 1887 v době konání vojenských manévrů na Konicku, poskytl zámek k ubytování císaři.

Theofil Kolarz se v soudních spisech podepisoval jako Bohumil Kolář. Za svého života dal uměleckými díly vyzdobit kostel Povýšení sv. Kříže. Jeho jméno nese park Kolářovy sady. Byl založen v roce 1932 právě z finančního odkazu Theofila Kolarze na ploše 4, 9 hektarů v rovinném terénu v jihozápadní části města. Od roku 1962 patří k dominantám budova hvězdárny. V roce 2008 prošly Kolářovy sady regenerací a výrazně změnily svou tvář.

Osobnost Theofila Kolarze připomíná také místo posledního odpočinku – hrobka v severních arkádách prostějovského hřbitova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…