Prostějov: Před sto lety bylo zřízeno dívčí reálné gymnázium

29.12.2018 11:55

Usnesením zastupitelstva města Prostějova ze dne 30. prosince 1918 bylo zřízeno dívčí reálné gymnázium.

Prostějov: Před sto lety bylo zřízeno dívčí reálné gymnázium
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Otevřeno bylo na začátku školního roku 1919/1920 jako Městské dívčí reálné gymnázium. Předsedou kuratoria ústavu byl tehdejší starosta Prostějova Stanislav Manhard a prvním dlouholetým ředitelem Karel Maťocha.

Škola byla umístěna v první měšťanské chlapecké škole v Palackého ulici, později ve Vrahovické ulici č. 12 v budově plynárny a od školního roku 1920/1921 byla umístěna v budově bývalé německé reálky v Komenského ulici č. 20 (nyní Komenského 10, sídlí zde mateřská, základní a střední škola). Tato budova byla postavena v roce 1872 pro německou obecnou a měšťanskou dívčí školu, v letech 1881–1920 zde sídlila německá reálka. Průměrně ve školním roce zde studovalo dvě stě sedmdesát studentek v deseti třídách, učitelský sbor byl dvacetičlenný.

Škola sehrála významnou roli v našem výchovně-vzdělávacím systému a působila do roku 1949. V tomto roce byla sloučena se Státním reálným gymnáziem na gymnázium Jiřího Wolkera.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

7:04 Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

V lednu byly spuštěny eDoklady – aplikace, která v zabezpečené formě obsahuje občanský průkaz. Posky…