Prostějov: Pro rozsáhlý pás zeleně kolem města je třeba nakoupit další pozemky

24.02.2023 8:36 | Tisková zpráva

Problematika výkupu pozemků pro vytvoření rozsáhlého pásu zeleně na jihu města je Odborem správy a údržby majetku města řešena již od ledna 2019. Nyní se jedná o výkup dalších 5 506 m2.

Prostějov: Pro rozsáhlý pás zeleně kolem města je třeba nakoupit další pozemky
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

„Pás kolem města má za cíl zvýšit rekreačních možnosti obyvatel a adaptaci na probíhající klimatické změny pomocí vytváření společenstev s převažující přírodě blízkou skladbou, s tím souvisejícím zadržováním vody v krajině a zlepšování hygienických podmínek jižní části města,“ uvedla 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová. 

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48204 lidí

O výkupu tohoto pozemku, pro takzvaný Jižní prstenec, kladně rozhodli na svém posledním zasedání (21. 2. 2023) zastupitelé. Radní jim doporučili schválit jeho výkup za zhruba 2.75 milionu korun.

„Investice do zeleně jsou z dlouhodobého hlediska správné. Jsou to příspěvky k budoucímu lepšímu životnímu prostředí ve městě a my k nim takto přistupujeme,“ konstatoval primátor František Jura.

Na dané území označované zjednodušeně pojmem „Jižní prstenec“ byla Odborem územního plánování a památkové péče zpracovaná územní studie, v rámci které činí rozloha řešeného území přes 30 hektarů. Řešené území je přibližně ohraničeno ze západu ulicí Čechovická, z východu ulicí Brněnská, v šířce pásu ohraničeného ulicí Jaroslava Kaštila až po ulici Za Určickou. V tomto území bylo dotčeno asi 60 pozemků různých vlastníků v katastrálních územích Prostějov, Krasice a Čechovice.

„Následně došlo ke zpřesnění výstupů této studie se zmenšením plochy potřebných pozemků na 12 hektarů a rozdělením návrhu realizace výkupů pozemků do tří etap. Oslovili jsme vlastníky pozemků v celém rozsahu plánovaného záměru. Vzhledem k tomu, že jde o vysoce prioritní záležitost, je třeba pracovat s vhodnou výší cenové úrovně tak, aby byla pro vlastníky pozemků zajímavá a akceptovatelná,“ popsala další kroky 1. náměstkyně Sokolová.

V souladu s navrženým postupem a s navrženou cenovou strategií je v současné době možné realizovat výkup části pozemku v katastru obce Krasice o výměře cca 5.506 m2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…