Prostějov: Údržba stromů v lesoparku Hloučela si vyžádá statisíce korun

02.04.2020 6:32

V dubnu 2019 byla dohodou ukončena Smlouva o nájmu mezi městem Prostějovem a společností Lesy města Prostějova, s.r.o., jejímž předmětem byla údržba cca 2/3 rozlohy lesoparku Hloučela.

Prostějov: Údržba stromů v lesoparku Hloučela si vyžádá statisíce korun
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Údržba této podstatné a využívané části lesoparku Hloučela byla následně svěřena společnosti FCC Prostějov, s.r.o.

„Roční náklady na běžnou údržbu zeleně v těchto převzatých částech lesoparku Hloučela byly vyčísleny na 600 tisíc korun (bez DPH),“ vyčíslil primátor František Jura.

V průběhu loňského roku zde probíhalo především kácení a ošetřování nebezpečných stromů, které představovaly riziko pro návštěvníky lesoparku.

„Zjistili jsme, že v těchto částech lesoparku se nachází zhruba 340 kusů suchých stromů, které je nutné pokácet. Od ledna 2020 proto probíhá intenzivní kácení, což vzhledem ke svému velkému rozsahu vyčerpá všechny finanční prostředky rozpočtované na údržbu lesoparku Hloučela na celý rok 2020,“ uvedl první náměstek primátora Jiří Pospíšil, do jehož gesce údržba majetku města spadá.

Na konci roku 2019 bylo v této lokalitě vybudováno nové discgolfové hřiště a to v místě, které dříve z důvodu málo prostupné vegetace nebylo využíváno návštěvníky lesoparku.

„V tomto místě se také nacházejí vzrostlé stromy, které za současného stavu, z důvodu jejich provozní bezpečnosti, potřebují provést speciální ošetření. To je redukce koruny, bezpečnostní řez a podobně,“ doplnil náměstek Pospíšil a přidal, že náklady na speciální ošetření stromů v okolí discgolfového hřiště jsou vyčísleny na 77 tisíc korun (bez DPH).  

V západní části lesoparku Hloučela podél cyklostezky, v úseku od nového parku až po ulici Tichá, se nacházejí mohutné topoly s výškou cca 25 – 30 metrů a také ty potřebují nutnou údržbu.

„Správce zeleně nám vzhledem k častému výskytu větrných bouří doporučil provést redukci jejich koruny za účelem snížení náporové plochy. Tímto opatřením by se zásadně snížilo nebezpečí jejich vývratu nebo pádu až na přilehlou cyklostezku, což je důležité pro všechny návštěvníky této frekventované části lesoparku. Zde se náklady na speciální ošetření těchto mohutných topolů vyšplhají na 323 tisíc korun (bez DPH),“ doplnil první náměstek Pospíšil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…