Prostějov zazářil ve srovnání dlouhodobých výsledků výzkumu „Město pro byznys desetiletí“

18.11.2019 15:16

Srovnávací výzkum zhodnotil podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy ve třinácti krajských městech a obcích s rozšířenou působností Olomoucka za posledních deset let.

Prostějov zazářil ve srovnání dlouhodobých výsledků výzkumu „Město pro byznys desetiletí“
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Prostějov dlouhodobými výsledky jasně prokázal, že mu zaslouženě patří titul „Město pro byznys desetiletí“ Olomouckého kraje.

Srovnávací výzkum, za nímž stojí analytická agentura Datank, v něm zhodnotil podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy ve třinácti krajských městech a obcích s rozšířenou působností Olomoucka za posledních deset let. Stříbro bere město Hranice, bronz Litovel.

Podmínky pro podnikání jsou v Prostějově bezkonkurenční

Za uplynulé desetiletí se Prostějov v rámci Olomouckého kraje umístil celkem šestkrát na prvním, jednou na druhém a dvakrát na třetím místě, takže si titul „Město pro byznys desetiletí“ na Olomoucku rozhodně zaslouží. Skvělou pozici má i v rámci celé České republiky, kde se za poslední dekádu umístil celkem pětkrát mezi deseti nejlepšími, z toho dvakrát na stupních vítězů. Bronzová pozice to byla v roce 2010 a v roce 2018 dokonce celorepublikové vítězství. Prostějov má vedle dobrých podmínek pro podnikání také kvalitní a otevřený přístup radnice vůči podnikatelům. To se projevuje například z podhledu podnikatele v přehledných webových stránkách, které obsahují všechny potřebné informace, nebo v nadstandartním rozsahu úředních hodin. O tom, že radnice dobře hospodaří, svědčí dlouhodobě nízké náklady na dluhovou službu.

„Je to vynikající zpráva pro naše občany a pro město Prostějov, protože ocenění Město pro byznys desetiletí už vypovídá skutečně o dobré práci. Pokud jde o přístup veřejné správy, tak asi neskromně řeknu, že patříme v celé republice k nejlepším. Přístup veřejné správy je skutečně otevřený, komunikativní, a to se projevuje ve výsledcích. A pokud jde o podnikatelské prostředí, tak je potřeba říci, že máme strategickou polohu u dálnice. My jsme chtěli, aby podnikatelská zóna vykvetla, byli jsme vstřícní k podnikatelům, pokud jde o pronájem pozemků a budov, a to nejen pro velké firmy, ale i malé a střední firmy a živnostníky. V komplexu kritérií, která výzkum hodnotí, je tak kvalitně naplňujeme. Chtěl bych říci, že je to především zavazující, protože chceme pokračovat a budovat naše město ku prospěchu všech obyvatel. Když se daří podnikatelům, daří se i samotnému městu. Děkuji také všem předchozím politickým reprezentacím města, protože to je primárně jejich zásluha,“ uvádí primátor Prostějova František Jura.

Z hlediska srovnání krajů v rámci České republiky byly pro Olomoucký kraj jako celek nejlepší roky 2009, 2014 a 2018. V prvním případě skončil na bronzové příčce Jeseník a Prostějov byl pátý. V roce 2014 bylo celkem osm měst a obcí s rozšířenou působností z třinácti z Olomoucka v TOP 50 v ČR. V roce 2018 se Prostějov dočkal celorepublikového vítězství, doprovozeného čtvrtou příčkou města Olomouc.

Cílem srovnávajícího výzkumu, který se věnuje podnikatelskému prostředí a přístupu veřejné správy, je vytvořit diskusní platformu na téma možností podpory malého a středního podnikání ze strany samospráv. Pro pracovníky městských úřadů, podnikatele ale i veřejnost jsou díky výzkumu k dispozici výsledky, které zahrnují všechny důležité informace a statistická data ze sledované oblasti. Do výzkumu je automaticky zapojeno 205 měst s rozšířenou působností a 22 městských částí Hlavního města Praha. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem společnost Eurovia CS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…