Rok 2016 proběhne v Jablonci nad Nisou ve znamení oslav

28.02.2016 18:52

Nejvýznamnějším datem, které si letos Jablonečtí připomínají, je 150. výročí od povýšení na město, ale za pozornost také jistě stojí 660 let od první zmínky o osadě z roku 1356 nebo 110 let od udělení znakového práva v roce 1906.

Rok 2016 proběhne v Jablonci nad Nisou ve znamení oslav
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Kulturní a sportovní kalendář Jablonce je poměrně bohatý i v běžných letech. V plánu oslav ale na Jablonečany i návštěvníky města čekají také nějaké novinky. Jednou z nich jsou reprezentační šaty symbolizující Jablonec, které se veřejnosti představí na Plese města 12. března.

„Šaty pro Jablonec šije módní návrhářka Marie Zelená v rámci svého projektu „Návraty k hodnotám“. Součástí šatů budou i ozdoby z jablonecké bižuterie, jejichž zhotovení se ujal jablonecký Šenýr,“ prozrazuje tisková mluvčí Markéta Hozová a dodává, že reprezentační šaty budou samozřejmě v barvách města – bílé a zelené.

Do letošního programu akcí přibyla také květnová reminiscence na oslavu povýšení v roce 1866, kterou v podobě slavnostního koncertu souboru Schola Gregoriana Pragensis v kostele svaté Anny chystá Jablonecké kulturní a informační centrum.

Osobnosti mohou lidé navrhovat do konce března

Novinkou je i rockový festival na Tajvanu o prvním srpnovém víkendu nebo Jablonecké pivní slavnosti, které chystá město ve spolupráci se svijanským pivovarem na konec prázdnin. Na gala večeru, který proběhne v městském divadle o Podzimních slavnostech, dostanou medaile jako poděkování lidé, kteří pro město a jeho obyvatele aktivně pracují. Kancelář primátora v současné době eviduje několik desítek nominací a podoba medailí, jež vzešla ze studentské soutěže jablonecké SUPŠ a VOŠ, už je jasná. Osobnosti mohou lidé navrhovat ještě do konce března. O konečném výběru nominovaných bude rozhodovat zastupitelstvo v dubnu letošního roku.

7. prosinec 1906 – den, kdy Jablonec získal městský znak s jabloní, si město připomene výstavou v prostorách radnice a také odhalením kopie znaku města z radniční fasády přímo na schodišti.

Nabídka roku 2016 je opravdu pestrá. I letos se koná již tradiční festival hudby a divadla Město plné tónů. Výstavy a přednášky budou probíhat v městské knihovně, galerii MY i Památníku manželů Scheybalových. Přes léto připravuje Městská galerie MY výstavu fotografií z minulosti našeho města nazvanou Zmizelý Jablonec, která bude k vidění i v ulicích. Informace k historii města, staré fotografie i aktuální kalendář akcí nebo logo ke stažení lidé naleznou ve speciální sekci městského webu a na facebooku Jablonec 150.

Výběr z pestré nabídky letošního roku

12. 3. Ples města, Eurocentrum
23. – 25. 3. Velikonoční slavnosti
30. 4. Ohňostroj a lampionový průvod na přehradě
10. 5. Slavnostní koncert v kostele sv. Anny – Schola Gregoriana Pragensis
20. 5. Muzejní noc
9. 6. Mezinárodní den archivů, jablonecký archiv představí své poklady
10. 6. Noc kostelů
15. 6. Oceňování nadaných žáků
14. – 16. 7. 4X Relevations – světový pohár ve fourcrossu, Dobrá Voda
5. 8. – 6. 8. JBC FEST, hudební festival, Tajvan
11. – 14. 8. Křehká krása, reprezentativní výstava skla a bižuterie
27. 8. Jablonecké slavnosti piva
4. 9. Jablonecká neděle – nabídka sportovních volnočasových aktivit
17. 9. Den památek
23. – 24. 9. Jablonecké podzimní slavnosti
7. 12. Vzpomínka na udělení znakového práva
14. – 17. 12. Vánoční slavnosti

Více na webhu města ZDE, a Facebooku ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Třídit odpady je povinností každého z nás

19:27 Liberec: Třídit odpady je povinností každého z nás

V rámci obecního systému odpadového hospodářství platí pro obyvatele a majitele nemovitostí některé …