Rokycany: Stavby stromům nesvědčí

14.11.2022 13:07 | Tisková zpráva

Když se strom poškodí při stavební činnosti, dojde třeba k odření kmene nebo překopnutí kořenů, může sice přežít, ale neznamená to, že mu poranění nezkrátí život. Příkladem je zřejmě i mohutná borovice vejmutovka na zahradě u Domu s pečovatelskou službou v Hradební ulici.

Rokycany: Stavby stromům nesvědčí
Foto: wikimedia.org
Popisek: Rokycany

Když se dům stavěl, borovice už zde dávno rostla. Co se pod její korunou dělo při stavbě, nevíme, můžeme si to jen domýšlet podle toho, jak to běžně chodilo na velkých stavbách. 

Anketa

Kdo má větší „škraloup“ z dob minulého režimu?

6%
89%
hlasovalo: 30796 lidí

Nebylo proto příliš velkým překvapením, když se na jejím kmeni těsně u země před několika lety objevila plodnice dřevokazné houby. Město Rokycany přizvalo ke spolupráci odborníky. Ti určili, že se jedná o hnědáka Schweinitzova (na snímku). K infekci touto houbou dochází v místech poranění kořenů, kořenových náběhů a spodních částí kmenů. V parcích se jedná o jednu z nejnebezpečnějších hub, která narušuje stabilitu jehličnatých dřevin. V případě dlouhodobého výskytu plodnic je nutné předpokládat rozsáhlou hnilobu uvnitř kmenů.

Kromě toho tuto borovici oslabila rez vejmutovková, která napadá pouze druhy borovic s pěti jehlicemi ve svazku. I přes opakované provádění zdravotního a bezpečnostního řezu docházelo v poslední době k lámání a pádu větví.

Odborníci doporučili opakované provádění takzvaných tahových zkoušek.  Ty v roce 2019 dopadly ještě poměrně dobře, letos už nikoliv. Naměřená odolnost stromu proti vývratu je v současné době pod požadovanou hranicí.   „Vzhledem k dynamicky se zhoršující odolnosti stromu proti vyvrácení bez možnosti řešení nedestruktivním pěstebním zásahem doporučuji strom odstranit z důvodu nevyhovující provozní bezpečnosti,“ uvedl znalec.

Strom v takovémto stavu by jistě mohl dál růst, pokud by stál například v lese. Nelze však riskovat, že takovýto strom spadne na dům, zahradu Domu s pečovatelskou službou či na sousední soukromou zahradu.

Z výše uvedených důvodů vyhověl orgán ochrany přírody žádosti Města Rokycany o povolení pokácení tohoto stromu a kácení povolil. 

Jedná se o jeden z případů, kdy i přes značné finanční prostředky vynaložené městem Rokycany na údržbu, ochranu i kontrolu vzrostlých stromů, je záchrana nemožná. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…