Rozpočet Vsetína počítá s rekordními investicemi

04.12.2017 17:30

S bezmála tři sta padesáti milionovými investicemi do podzemního parkoviště v přednádražním prostoru, cyklostezky Rokytenka, parkoviště u ZŠ Luh, bezbariérových chodníků Rokytnice, stavebních úprav na ulici Žerotínova, ale i investic do základních a mateřských škol, chodníků, dětských hřišť, stavebních úprav stadionu Na Lapači či Lidového domu počítá rozpočet města Vsetína na rok 2018.

Rozpočet Vsetína počítá s rekordními investicemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

„V souladu se zákonem byl dnes 1. prosince návrh rozpočtu na rok 2018 zveřejněn na úřední desce a občané tak mají možnost se s ním seznámit. Do konání prosincového zastupitelstva mohou občané podávat podněty a dotazy,“ informoval starosta Jiří Růžička s tím, že o konečném návrhu budou zastupitelé jednat v pondělí 18. prosince na zastupitelstvu.

Rozpočet města Vsetína na rok 2018 je navržen jako schodkový s tím, že příjmy dosáhnou téměř 614 milionů korun a výdaje pak 810 milionů korun. Schodek rozpočtu města ve výši 197 milionů korun bude zabezpečen přebytkem hospodaření předcházejících let, zvýšenými výnosy daní v roce 2017 a smluvně zabezpečeným úvěrem ve výši 50 milionů korun.

„V rozpočtu jsou zahrnuty prostředky v objemu téměř 101 milionů korun na investiční akce týkající se dopravy, ať už se jedná o chodníky, podzemní parkoviště před nádražím, autobusové zastávky, vybudování okružní křižovatky na ulici Generála Klapálka nebo příprav na vybudování spojovací rampy silnic I/57 a I/69 v Rokytnici,“ vyjmenoval některé z plánovaných akcí příštího roku starosta Jiří Růžička.

Do vzdělávání a školství poputuje více jak 75 milionů korun a investice zamíří jak do mateřských, tak do základních škol a budou se týkat modernizací školních kuchyní mateřinek Na Kopečku a Rokytnice, ale i ZŠ Ohrada. Dále rekonstrukce elektrorozvodů ve škole v Luhu s tím, že největší investicí bude snížení energetické náročnosti budovy Základní školy Rokytnice, kde je rozpočet ve výši 32 milionů korun s tím, že město již má přiznanou dotaci ve výši 40 % nákladů. Plánuje se ale také výměna oken v tělocvičně a obnova vybavení kuchyně ve škole na Sychrově. Dalším z významných projektů příštího roku je také Projekt Řemeslo má budoucnost ve výši téměř 5 milionů korun, který se bude realizovat v základních školách.

Na ochranu přírody a krajiny a vodní hospodářství je v rozpočtu vyčleněno bezmála osm milionů korun. Pro bydlení a komunální služby je počítáno s více jak 95 miliony korun, které budou použity na snížení energetické náročnosti budovy Lidového domu, ale i nové jevištní technologie včetně vybavení divadelního sálu nebo také na IV. etapu revitalizace sídliště Luh.

„V letošním roce jsme vyslyšeli naše seniory a vyčlenili jsme tři čtvrtě milionu na senior taxi,“ uvedl starosta Jiří Růžička. Pro kapitolu Tělovýchova a zájmová činnost je v rozpočtu pamatováno s částkou bezmála 49 milionů korun. Konkrétně se počítá s další etapou úprav zimního stadionu Na Lapači, včetně vybavení šaten ve výši 13,5 milionu korun, stavebními pracemi na dětských hřištích na Sychrově ve výši 2,8 milionů korun a na Ohradě ve výši 2,7 milionu korun či s projektovou dokumentací technologií Městských lázní Vsetín.

V rámci rozpočtu je však pamatováno i na veřejnou podporu vsetínských neziskových organizací, kterým zastupitelé schvalují dotace v oblasti sociální, sportovní a kulturní. „Pro příští rok jsme vyčlenili částku více jak 25 milionů korun, která je oproti letošnímu roku navýšená o patnáct procent,“ dodal starosta Růžička.

„Musím přiznat, že mě trochu vyděsil ten schodek, který se tam objevuje a který je historicky nejvyšší. Nicméně když se podíváme na investice, které se nejenom realizují, ale taky připravují, tak je to rozpočet, který může městu přinést poměrně dobrý výsledek co se týká infrastruktury, služeb a dalšího rozvoje, a o to by mělo každému zastupitelstvu jít. Navíc je potřeba také využít současného nárůstu v oblasti příjmů k tomu, aby se masivně investovalo,“ uvedl k rozpočtu opoziční zastupitel Petr Kořenek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…