Rychnov nad Kněžnou: Orlické Záhoří dokončilo výsadbu ovocné aleje

30.04.2018 17:37

Grantový program Stromy si chválí obyvatelé obce na česko-polském pomezí. Díky finančnímu příspěvku Nadace ČEZ mohli dokončit druhou etapu revitalizace a výsadby ovocného stromořadí podél místní komunikace.

Rychnov nad Kněžnou: Orlické Záhoří dokončilo výsadbu ovocné aleje
Foto: podkrkonosi.cz
Popisek: Rychnov nad Kněžnou

Pondělní slunečné dopoledne přálo výsadbě zhruba stovky jeřábů a dalších ovocných listnatých stromů podél komunikace spojující střed Orlického Záhoří s hřebeny Orlických hor. Obec na česko-polském pomezí má s výsadbou ovocného stromořadí již zkušenosti, čerstvě vysázené stromy doplnily stávající ovocnou alej vysazenou v 1. etapě projektu. Celé stromořadí měří 800 m a poslouží zároveň jako větrolam a útočiště ptactva na území, které spadá do vyhlášené soustavy NATURA 2000.

Na revitalizaci a výsadbu ovocné aleje v 2. etapě získala obec příspěvek 150 tisíc korun od Nadace ČEZ v rámci grantového programu Stromy. „Jsem velmi rád za finanční podporu Nadace ČEZ a cením si jejího jednoduchého a přehledného procesu vyřízení naší žádosti o grant,“ uvedl při zahájení výsadby starosta Orlického Záhoří Vojtěch Špinler.

Péči zajistí technické služby obce

Výsadbu provedla odborná firma, stromy byly obsypány mulčovací kúrou a dostanou nátěr proti okusu zvěří. Následnou péči zajistí technické služby obce.

„O grantový program Stromy je každoročně velký zájem zejména ze strany malých obcí, které navzdory menším rozpočtům usilují o rekultivaci svého prostředí. Obnovují dříve zaniklé aleje nebo se snaží posilovat vzájemné pouto mezi místními rodinami společnou výsadbou stromů pro budoucí generace,“ doplnila ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…