Rýmařov: Město nechalo opravit drobné památky v Ondřejově

20.11.2019 14:05

V místní části Ondřejov byl v minulých dnech opraven kříž poděkování Bohu a památník obětem 1. světové války.

Rýmařov: Město nechalo opravit drobné památky v Ondřejově
Foto: wikimedia.org/Martin Kotačka
Popisek: Rýmařov

Kříž poděkování Bohu z tmavé leštěné žuly byl v minulosti již opravován – prasklina byla stažena plechovou objímkou, která vlivem zatékání vody a působení mrazu v zadní části praskla. Už předtím však nepůsobila příliš esteticky, kříž byl uvolněný a chyběl na něm korpus Krista, který na něm byl dříve umístěn.

Při současné opravě byla plechová spona odstraněna, kříž byl snesen, byla vyrobena nová základna a kříž znovu umístěn na těleso spodní části. Současně byl doplněn o korpus Krista. Samotný kříž byl očištěn, navoskován a nápisy přepsány stříbrnou barvou. Opravu provedl Svatopluk Bedřich ml. z Lomnice za celkovou částku 31 800,00 Kč.

Památník obětem 1. světové války má spodní a střední blok vyzděn z žuly, na nich je umístěna deska ze slezského mramoru, na spodním bloku je umístěna žulová leštěná deska se jmény obětí. Pomník je umístěn v těsné blízkosti vzrostlého jasanu, jehož kořeny blok památníku odtlačovaly a došlo k vychýlení objektu ze svislé osy. Podle stanoviska odboru životního prostředí již vzhledem ke svému stáří strom neporoste tak intenzívně, aby docházelo k většímu naklánění spodní části pomníku, proto byl pomník ponechán na původním místě v původní podobě, jen s malými opravami spárování. U jasanu byl proveden ořez pahýlu silné větve nad pomníkem a dvou bočních spodních větví. Střední zděná část pomníku byla rozebrána a přestavěna, aby mohla být umístěna horní část pomníku ve svislé ose. Celý pomník byl očištěn, navoskován a penetrován, jména obětí byla přepsána zlatou barvou. Opravu provedl Svatopluk Bedřich ml. z Lomnice za celkovou částku 44 800,00 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.