Selb poznává Pardubice i prostřednictvím umění

09.12.2011 16:32

Dvě desetiletí již trvá spolupráce mezi Pardubicemi a německým Selbem. Obyvatelé obou měst se poznávají při vzájemných návštěvách i prostřednictvím nejrůznějších aktivit.

Selb poznává Pardubice i prostřednictvím umění
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Právě v období oslav dvacetiletého výročí v selbské galerii Goller vystavuje pardubická malířka Eva Francová. Ta v Selbu představuje průřez svou tvorbou zejména z let 2000 až 2011. Vyvrcholením jubilejního roku aktivního partnerství mezi oběma městy bude série tří adventních koncertů pěveckého sboru Skřivánek v Selbu a okolí.

„ Odjíždíme příští týden, v Selbu budeme koncertovat v kostele a v Domě seniorů," řekla Jarmila Staňková, ředitelka ZŠ Závodu míru, při níž pěvecký sbor Skřivánek vznikl. Děti jedou k německým sousedům s ryze vánočním repertoárem - na koncertě uvedou vánoční písně z celého světa,zpívat budou česky, anglicky a německy. V Selbu koncertovaly s velkým úspěchem před Vánoci už v roce 2008.

Partnerská smlouva mezi městy Pardubice a Selb byla podepsána v říjnu roku 1991. Od té doby se rozvíjí spolupráce mezi školami, sportovci, umělci a podobně. Dvacet let už trvá tradice výměnných pobytů školních dětí z obou měst. Přátelské vztahy mnohých „stážistů" přetrvaly a dnes se vzájemně navštěvují i s rodinami. Ještě dál pokročila ve spolupráci dětí pardubická ZŠ Závodu míru. Již dva roky spolupracuje se svou partnerskou Grundschule Selb na společném ekologickém projektu, učícím děti vztahu k přírodě a týmové práci. Na společných setkáních si pak děti mohou v praxi ověřit také své jazykové znalosti.

„Toto partnerství, podobně jako partnerství s holandským Doetinchemem, je ukázkou dobré spolupráce, založené na společných zájmech obyvatel partnerských měst. Partnerství by mělo být v první řadě o tom, že se sbližují lidé, že se přes odlišnost jazyka či různou historickou zkušenost poznávají, obohacují a spolupracují," konstatovala primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Mesto-pardubice.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…