Semily: Krematorium se dočká obnovy oken

26.05.2021 17:57

Semilské krematorium, jedna z více než dvaceti kulturních památek na území města Semily, se dočká obnovy oken a vstupních dveří v historické části budovy.

Semily: Krematorium se dočká obnovy oken
Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons
Popisek: Semily

Realizace, která potrvá do září 2022, se chopil pan Jaroslav Maryška z Koberov. Akce je rozdělena do dvou etap, celkové náklady jsou ve výši 872 tis. Kč.

Anketa

Odvádí Hana Lipovská dobrou práci coby členka Rady ČT? (Ptáme se od 26. 5. 2021)

95%
hlasovalo: 19758 lidí

S náklady na renovaci v roce 2021, které dosáhnou výše 484 tis. K, pomůžou dvě dotace. Realizace je podpořena dotací z Libereckého kraje ve výši 138 tis. Kč a dotací z Ministerstva kultury ČR ve výši 230 tis. Kč.

"Krematorium je  od roku 2019 nemovitou kulturní památkou zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek ČR, čímž plně podléhá režimu památkového zákona," říká Ing. Lucie Šimanovská Hořavová z odboru rozvoje a správy majetku MěÚ Semily. "Pan Jaroslav Maryška se specializuje na výrobu a renovaci dřevěných stavebních prvků a dřevěného nábytku a je tedy pro nás zárukou, že se ve finále nejvíce přiblížíme původnímu vzhledu budovy."

Práce na renovaci oken budou probíhat postupně - většina oken bude nejprve demontována a následně odvezena do sídla firmy, kde budou citlivě zrenovována a posléze vsazena zpět na původní místo. Okna, která nelze demontovat, budou renovována na místě. Zároveň dojde k renovaci vstupních dveří. Obnova oken a výměna dveří navazuje na již provedené opravy z roku 2020, v příštím roce se chystá 2. etapa obnovy oken. 

Krematorium Semily z pohledu historika

Mgr. Roman Hedvičák: "Semilské krematorium je svébytnou funkcionalistickou stavbou postavenou v roce 1936 - 1937 podle plánů architekta Josefa Schejbala, který se nechal inspirovat strašnickým krematoriem. Jeho hlavní výjimečností je technická konstrukce a samotný způsob zpopelnění, kde jako první ve střední Evropě byla k tomuto procesu použita elektřina. Zásadní je i umělecko-historická hodnota vnitřní výzdoby, které dominuje monumentální a působivá  freska profesora ak. mal. Aloise Doležela, žáka Maxe Švabinského, vytvořená do mokré omítky rozlučkové síně v červenci 1938. K vlastní stavbě byla v šedesátých letech minulého století přistavěna relativně citlivě administrativní budova."

Stavba je od roku 2019 zařazena mezi kulturní památky na území města Semily a zařadila se mezi mnohé další, mezi nimiž k nejznámějším patří kostel sv. Petra a Pavla, Koštofrank, muzeum, sokolovna, hotel Obecní dům, sloup Panny Marie, bítouchovská zvonička nebo chaloupky v Jílovecké ulici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…