Semily: Stavba mostu v Jatecké ulici jde do finále

15.11.2022 7:34 | Tisková zpráva

Po sedmi měsících od zahájení se práce na novém mostu v Jatecké ulici v Semilech blíží do finále. Stavbu provádí společnost M-Silnice a.s., Pardubice, realizační náklady dosáhly 36,7 mil. Kč.

Semily: Stavba mostu v Jatecké ulici jde do finále
Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons
Popisek: Semily

V uplynulém týdnu úspěšně proběhly zatěžovací zkoušky i práce na asfaltovém povrchu mostu. V současnosti se dokončuje dláždění chodníku, břehové úpravy, obložení kamenem, montáž veřejného osvětlení a další související akce. 

Anketa

Kdo má větší „škraloup“ z dob minulého režimu?

6%
89%
hlasovalo: 30796 lidí
Následovat budou terénní úpravy, vodorovné a svislé dopravní značení a dokončení mostní prohlídky. Nový dvouproudý most tak již brzy nahradí původní jednoproudý most, který sloužil svému účelu již od roku 1994.

Nový most tvoří železobetonová spřažená konstrukce, která pro překonání 45 metrového rozpětí musí být provedena s nadvýšením uprostřed. Zároveň bylo nutné dle požadavku správce vodního toku zajistit novou výškovou úroveň mostu nad hladinou stoleté vody, což znamenalo zvýšení nivelety mostu oproti původnímu provizoriu.

„Přestože počítáme s dokončením prací v půli měsíce listopadu, bude třeba na základě předaných dokladů následně zajistit administrativní práce spojené s uvedením do provozu (převzetí pozemků ostatními majiteli, stanoviska dotčených orgánů a vlastní rozhodnutí o užívaní)," vysvětluje Ing. Vladimír Bělonohý, vedoucí odboru rozvoje a správy majetku MěÚ Semily. „Ty jsou totiž podmínkou pro následné uvedení mostu do provozu."

Nový most poslouží v první řadě jako plnohodnotná objízdná trasa po dobu opravy hlavního mostu přes Jizeru, která by měla proběhnout v roce 2023. Nutnost opravy hlavního mostu, který je v majetku Libereckého kraje, vyplynula na základě aktualizace stavu mostů, kterou provedla Krajská správa silnic Libereckého kraje v předchozích letech. Na zajištění objízdné trasy po dobu opravy hlavního mostu poskytl městu Semily Liberecký kraj dotaci ve výši 5 milionů korun.

„Generální oprava hlavního mostu přes Jizeru, plně financovaná Libereckým krajem," proběhne v příštím roce," potvrzuje starostka města Semily Bc. Lena Mlejnková. "Díky tomu získají Semily dva plnohodnotné mosty s životností delší než padesát let."

Zdroj: Semilské noviny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…