Šlapanice: Sanaci zahajují demolicemi objektů nad znečištěním

07.12.2019 11:44

V loňském roce získaly Šlapanice dotaci ze SFŽP na sanaci staré ekologické zátěže v centru města ve výši 147 mil. Kč.

Šlapanice: Sanaci zahajují demolicemi objektů nad znečištěním
Foto: slapanice.cz
Popisek: Město Šlapanice

Ve výběrovém řízení vybralo město jako zhotovitele firmu Dekonta a.s., po dokončení realizačního projektu a získání potřebných povolení zahajuje město nyní vlastní sanační práce. K zemi jdou první objekty, pod kterými jsou největší zdroje znečištění.

Hlavní demoliční a výkopové práce budou pokračovat i v první polovině roku 2020, následovat bude umístění drénů u Říčky a provedení vrtů pro intenzivní čištění a čerpání podzemních vod. Sanační práce potrvají až do roku 2023, po jejich ukončení bude následovat dvouletý monitoring.

„Jsme nesmírně rádi, že se naše město po dlouhých letech dočká odstranění škodlivých a zdraví nebezpečných látek z centra města“. Občané jsou o probíhající sanaci průběžně informováni.

Město v roce 2017 zakoupilo areál bývalého cukrovaru (postupně známého také jako ICEC Šlapanice, Dehtochema nebo Šlapanické papírny) se starou ekologickou zátěží. Důvody města byly jasné – neřešená stará ekologická zátěž a zejména strategická poloha pětihektarového areálu přímo v centru města.

Zdrojem znečištění areálu byla výroba lepenek z dehtu a ropy, Veškeré odpadní látky z výroby byly bez čistění vypouštěny do podzemí. Znečištění prosakovalo do podzemních vod a postupně se šířilo do okolí a zamořilo obytnou zástavbu, studny.

V rámci přípravy nového strategického plánu se občané vyjádřili i k budoucnosti Cukrovaru, mají zájem o vybudování občanské vybavenosti a také nové městské zeleně či prostory pro volnočasové aktivity.

Dalším krokem města bude příprava architektonické soutěže na přestavbu areálu Cukrovaru pro potřeby města.

Bližší informace k celému projektu jsou k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…