Sokolov: Jak policie slouží občanům

07.01.2024 7:04 | Tisková zpráva

Bilance bezpečnosti v Sokolově

Sokolov: Jak policie slouží občanům
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Desátým rokem mohou senioři žádat o tísňové tlačítko

Tísňová tlačítka nabízí k využití sokolovská Městská policie od konce roku 2014 v rámci projektu Pomoc v tísni. Jsou určena pro seniory nebo držitele karet ZTP/P a ZTP, trvale bydlící v Sokolově, kteří jsou osamoceni, nemohoucí a bojí se, že by jim v případě zdravotních problémů neměl kdo pomoci.

Žádost o přidělení posuzuje Odbor sociálních věcí a o přidělení rozhoduje odborná komise. Zájemce poté bezplatně obdrží od Městské policie Sokolov do výpůjčky tísňový telefon s tísňovým tlačítkem, které mají připevněné na ruce nebo pověšené na krku.

Tuto službu v současné době využívá 29 klientů, kteří přivolání pomoci tísňovými tlačítky loni využili zhruba ve třicítce případů.

Klesá počet přestupků, zaznamenaných dopravními radary

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39647 lidí

Radary jsou v Sokolově umístěné na dvou místech, a to v ulici Sokolovská a v ulici Závody míru. Od počátku byl tento projekt zaměřen především na prevenci. Proto je pozitivním zjištěním, že od roku 2021 postupně klesá počet zaznamenaných případů překročení rychlosti.

V roce 2021 zachytily radary přes 3,5 tisíce přestupků, v roce 2022 kolem 3000 a k loňskému listopadu to bylo přes 2000 případů. Nejrychleji jedoucí auto, které loni radary zachytily, jelo po městě rychlostí 90 km v hodině.

Ke konci listopadu loňského roku se vybralo na pokutách 1 200 000 korun. O rok dříve zaplatili neukáznění řidiči přes 1,5 milionu korun.

Bilance kriminality

Za období září až listopad loňského roku také klesl počet přestupků zaznamenaných státní policií. Ta v tomto období řešila 1261 přestupků, což je o 121 přestupků méně než v roce 2021. Dalších 1 597 přestupků v tomto období řešili strážníci Městské policie. Většinou se jednalo o přestupky v dopravě.

Na podzim se naopak zvýšil počet trestných činů, většinou majetkového charakteru. Policisté jich zaevidovali celkem 129. V porovnání se stejným obdobím roku 2022 se jedná o nárůst 45 trestných činů. Policistům se v tomto období podařilo vypátrat také 14 osob v celostátním pátrání.

K dopadení pachatelů trestných činů přispěli také asistenti prevence kriminality. Těm se například podařilo zadržet muže, který v jedné z prodejen obchodního domu Ural odcizil několik kusů oblečení z venkovních stojanů. Na místo přivolaná hlídka Policie ČR uvedla, že vzhledem k trestní minulosti muže, bude případ posuzovat jako trestný čin. Další trestný čin asistenti řešili na podzim u Mostu lásky, kde se hlídce podařilo zadržet exhibicionistu, který tam obtěžoval kolemjdoucí ženy. Asistenti muže předali hlídce státní policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Město optimalizuje příjmy, aby mělo finanční prostředky pro další rozvoj

10:23 Zlín: Město optimalizuje příjmy, aby mělo finanční prostředky pro další rozvoj

Statutární město Zlín realizovalo za poslední období řadu nepopulárních ekonomických kroků, které za…