Sokolov: Obyvatelé města mohou využívat kontejnery na kovový odpad

17.07.2019 7:32

Na pěti místech v Sokolově byly umístěny kontejnery na kovový odpad. K dispozici jsou v současnosti poblíž Brány borců, u obchodního centra Ural, v ulicích Spartakiádní, Švabinského a u hřiště v ulici Školní. Pokud se kontejnery na kov osvědčí, není vyloučeno, že se posléze objeví ve městě další speciální nádoby na kovový odpad. I když to vypadá, že se tento druh odpadu v domácnostech nevyskytuje, opak je pravdou.

Sokolov: Obyvatelé města mohou využívat kontejnery na kovový odpad
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Do kontejnerů na kovový odpad patří hliníkové i železné plechovky od nápojů a potravin, kovová víčka nebo zátky, alobal a další kovové drobnosti z domácností (například kancelářské svorky, drátěná ramínka z čistíren, staré klíče). Dále folie z čokolád, sprejové nádobky, prázdné tuby od kosmetiky, hliníkové nádobí a příbory. Plechovky od nápojů je před vhozením třeba sešlápnout. Kovový odpad se nesmí vhazovat do kontejnerů v žádných obalech, sáčcích či krabičkách. Vhazovat je do nich třeba pouze čistý kovový odpad bez příměsí a nadměrného znečištění.

Obyvatelé města mohou využívat kontejnery na kovový odpadObyvatelé města mohou využívat kontejnery na kovový odpadObyvatelé města mohou využívat kontejnery na kovový odpad

Do kontejnerů na kovový odpad rozhodně nepatří folie spojené s papírem a plastem. Tedy obaly od žvýkaček, vnitřní obal cigaretové krabičky, pytlíky od kávy, polévek, obaly od sušenek, arašídů, mražených krémů, platíčka od léků, nápojové kartony a další. Rovněž spreje a deodoranty se zbytky obsahu, plechovky od barev a laků, elektroodpad, baterie, nádoby nebo jiné předměty kombinované s železnými či jinými prvky.

Předností kovu je jeho stoprocentní recyklovatelnost. Z nápojové plechovky může být za pár měsíců plechovka nová. Pozitivní ekologické dopady recyklace kovů jsou tedy obrovské. Abychom mohli drobný kovový odpad odevzdat k recyklaci, je potřeba ho nejprve zbavit nejhorších nečistot a roztřídit na železo a hliník. Z těchto dvou surovin je totiž vyrobená většina kovových obalů. Konkrétní složení obalu nám prozradí označení recyklačním trojúhelníkem s nápisem Fe či 40 = železo, nebo ALU či 41 = hliník. Pokud takovou značku na obalu nenajdeme, je prý nejjednodušší pomůckou při třídění kovu obyčejný magnet.

Že je obal hliníkový, poznáme podle symbolu tří šipek a uvnitř číslo 41 či pod šipkami označení ALU. K odlišení, zda je obal opravdu hliníkový, nám pomůže magnetka, kterou máte připevněny vzkazy na ledničce. Magnetka odliší, zda je obal z železného kovu (magnetismus působí) či z hliníku (magnetismus se neuplatní). Také ne všechno, co se hliníkově třpytí, je možné sbírat: pokud se po zmáčknutí hliníkově stříbrný obal opět vrátí do svého původního tvaru, je v něm zastoupení hliníku tak malé, že není možné tento obal dále zpracovávat (např. obaly od kávy). Zpracovatelským firmám také pomůže, pokud obal očistíte od zbytků potravin i papírových nálepek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…