Sokolov: Velký sál je opět důstojným centrem domu kultury

11.10.2019 8:38

Důstojným centrem Městského domu kultury (MDK) v Sokolově se opět stal po čtyřměsíční rekonstrukci velký sál.

Sokolov: Velký sál je opět důstojným centrem domu kultury
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Tento reprezentační prostor se nyní značně přiblížil podobě, jakou měl kdysi v době dokončení „Horňáku“. Zmizel veškerý balast z dob socialismu včetně problematických gigantických lustrů. Celkové náklady na úpravy sálu dosáhly zhruba 900 000 korun a město je hradilo ze svého rozpočtu.

Stav velkého sálu, kde se odehrávají ty největší kulturní a společenské akce ve městě, byl podle ředitele MDK Ladislava Sedláčka už technicky i morálně nevyhovující. A volal po zásadní změně. „Udělat toho bylo zapotřebí poměrně dost. Museli jsme sundat veškeré staré obložení, kterým byly nešetrně zakryty při opravách kulturního domu v letech 1968 až 1970 původní zdi. A pak následovala skoro restaurátorská práce, při níž bylo zdivo vyspraveno a vyštukováno. Většinu prací udělali zaměstnanci naší údržby pod dohledem jednoho specialisty na zednické práce,“ uvedl ředitel Sedláček. Tečkou za touto fází oprav bylo vymalování sálu s výjimkou stropu.

Tečka za postupnou obnovou interiérů

Druhou kapitolou ve zkrášlování velkého sálu byla výměna osmi obrovských lustrů. Patrně se v poslední době jednalo o jediné lustry v Česku, pod nimiž musely být instalovány ochranné sítě, aby případně odpadlá část nezranila nikoho z lidí v sále. „Každá oprava či výměna světelných zdrojů znamenala spuštění lustru. To musela dělat specializovaná firma a stálo to, co lustr, to asi sedm tisíc korun. Navíc značně zatěžovaly strop, každý vážil kolem 800 kilo. Nevyhovoval ani jejich technický stav. Nahradilo je 16 nových svítidel, jejichž spotřeba elektřiny je ale oproti těm původním sotva třetinová. A to při mnohem větší svítivosti,“ poznamenal ředitel.

Oprava velkého sálu, kde už zbývá pouze vyměnit dveře do hlavního předsálí, byla jakousi tečkou za postupnou obnovou interiérů „Horňáku“. Vše podstatné je nyní hotové. Současně s pracemi ve velkém sále prošly úpravami i prostory, které bude dočasně využívat společnost BMW a odkud bude řídit výstavbu zkušebního polygonu. „V příštím roce chceme ještě vyměnit hlavní dveře do kulturního domu, které rovněž pocházejí ze sedmdesátých let minulého století. A udělat určité úpravy ve vstupním vestibulu,“ dodal ředitel Sedláček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…