Sokolov: Základní školy se zapojily do pořádání příměstských táborů

28.07.2019 16:07

Pořádání letních příměstských táborů je prakticky ve všech městech především v režii domů dětí a mládeže. Sokolov se ovšem stal jednou z mála výjimek a kromě jeho domu dětí se pořádání příměstských táborů ujaly také základní školy. Loni to bylo poprvé a Základní škola Švabinského uspořádala jeden turnus příměstského tábora. Letos je pořádaly už dvě školy a turnusů připravily celkem devět, do nichž se přihlásilo kolem 135 dětí.

Sokolov: Základní školy se zapojily do pořádání příměstských táborů
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Na neprobádanou půdu se loni jako první pustila Základní škola Švabinského. Protože její příměstský tábor měl úspěch, letos připravila už tři a jejího příkladu následovala Základní škola Rokycanova se šesti turnusy. „Zájem o příměstské tábory rok od roku roste a tak velký zájem už náš dům dětí a mládeže nedokáže uspokojit. Proto jsme přivítali iniciativu některých základních škol, které se do pořádání příměstských táborů na naši prosbu pustily. Město je ze svého rozpočtu finančně podpořilo částkou 120 000 korun. Velké poděkování patří všem pedagogickým pracovníkům, kteří byli ochotni obětovat část ze svého prázdninového volna,“ uvedla starostka města Renata Oulehlová.

O příměstské tábory byl na obou školách velký zájem, ale mohly se jich účastnit pouze děti, které je navštěvují. „Na možnost využít tábor Základních škol Švabinského a Rokycanova se dotazovali i rodiče žáků, kteří navštěvují jiné sokolovské školy. To už by ale organizačně nebylo možné zvládnout. Uvidíme, zda se příští rok přidají i zbývající školy. Příkazem jim to ale určitě dávat nechceme, aby se z nadšení pedagogů nestala povinnost,“ poznamenala vedoucí městského odboru finančního a školství Barbora Bardonová. A pochválila, jak velkou pozornost obě školy přípravám jednotlivých turnusů věnovaly.

Svou nabídku příměstského tábora pro výtvarníky letos představila také „Základní škola Běžecká, kapacita tábora však bohužel zůstala nenaplněna a věříme, že o následujících prázdninách rodiče i žáci nabídku využijí,“ podotkla Bardonová.

S přípravou se začínalo dva měsíce před prázdninami

Za týdenní pobyt na školním příměstském táboře zaplatili rodiče mezi 1200 až 1790 korun za jedno dítě. O jejich ratolesti pečovaly nejen učitelky, ale také asistentky a vychovatelky. Za vedení tábora jsou finančně odměněny a například ZŠ Rokycanova jim umožní, aby si část dovolené vyčerpaly v jiném termínu, než v době letních prázdnin.

Program na školních příměstských táborech byl opravdu pestrý. Jejich tématem byla například Němčina hrou, Angličtina hrou, Cesta za poznáním, Tábor Mimoňů nebo Týden plný sportu. To v případě ZŠ Rokycanova. Na příměstském táboře ZŠ Švabinského byl jeden turnus na začátku července, dva budou v srpnu. S tematickým zaměřením pro cestovatele a objevitele, jeden pak pro cyklisty. Přihlášené děti se scházely ráno ve škole, odtud ale už potom zamířily za zábavou, poznáním a dobrodružstvím do přírody i na zajímavá místa. „Příprava každého tematického turnusu byla vzhledem k tomu, že jsme chtěli mít opravdu kvalitní program, poměrně náročná. Začínalo se s ní zhruba dva měsíce před prázdninami a definitivně se program dolaďoval v závěru června,“ dodala ředitelka ZŠ Rokycanova Petra Šišková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…