Sokolov se odvolal kvůli nepřijetí dvou projektů

24.08.2021 7:36

Rada města schválila podání odvolání proti rozhodnutí Regionální stálé konference Karlovarského kraje o nezařazení projektů města Sokolov s názvem "Záchrana hornických tradic a kulturního dědictví - Stavební úpravy Hornického domu v Sokolově a "Revitalizace bývalé třídírny dolu Jiří a železničního depa" do seznamu strategických projektů s vysokým transformačním potenciálem v rámci Operačního programu Spravedlivá transformace.

Sokolov se odvolal kvůli nepřijetí dvou projektů
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Odvolání proti rozhodnutí Regionální stálé konference Karlovarského kraje

Oba projekty jsou v současné době v přípravě, nejedná se pouze o ideologické myšlenky a na jejich realizaci se intenzivně pracuje. Jedná se o projekty s hmatatelným a nezpochybnitelným výstupem a zajištěnou udržitelností. Oba projekty zásadně přispívají k rozvoji daného území, vzhledem k velikosti a propojenosti kraje mají lokální přesah. Úspěšnost transformace kraje vnímáme pouze za předpokladu intenzivního rozvoje území s největšími strukturálními a hospodářskými problémy. Oba projekty jsou zacílené právě na takovéto území.

Projekt s názvem Revitalizace bývalé třídírny dolu Jiří a železničního depa má pozitivní dopad na tvorbu pracovních míst. Projekt počítá s výstavbou výrobní haly pro chráněné dílny, čímž bude poskytnuta pracovní příležitost osobám znevýhodněným na trhu práce. Dále zde bude vybudováno cca 11 parcel určených pro malé či střední podnikatele. Využití pozemků pro malé a střední podnikání povede ke vzniku nových pracovních míst. Vybudováním průmyslové zóny pro podnikatele a výrobní haly pro chráněné dílny dojde k navýšení pracovních a obchodních příležitostí pro celý kraj. Projekt je v souladu s Programem rozvoje Karlovarského kraje na období 2021 - 2027, konkrétně se jedná o opatření 1.1.1.2 Podpora rozvoje podnikatelské infrastruktury a podnikatelských nemovitostí.

V provozní a realizační fázi je počítáno se spoluprací se středními odbornými školami v kraji, kdy cílem této spolupráce je získání praktických znalostí v oboru stavitelství pro studenty těchto škol formou exkurzí, přednášek a poskytování další spolupráce. Projekt má pozitivní dopad na environmentální hledisko, neboť dojde k odstranění zchátralých budov, likvidaci černých skládek a k případné dekontaminaci půdy. V rámci projektu budou využívány technologie zaměřené na získávání energie z obnovitelných zdrojů (dobíjecí stanice pro elektromobily, fotovoltaické panely apod.).  

Projekt Záchrana hornických tradic a kulturního dědictví – Stavební úpravy Hornického domu v Sokolově není projektem s nízkým potenciálem ke změně. Jedním z největších problémů tohoto kraje je to, že lidé ve většině případů nemají s tímto krajem pevnou vazbu danou např. tím, že zde žilo několik generací jejich předků, a tak nemohou navázat na řádné rodinné tradice (např. podnikání) apod. To zde vzhledem k historickému vývoji území (většina rodin se sem přistěhovala po druhé světové válce) značně chybí. Je potřeba posilovat vazbu lidí s tímto krajem a jeho historií. Pokud někomu kraj přiroste „k srdci“ je menší pravděpodobnost, že ho bude chtít v budoucnu opustit a mnohem větší pravděpodobnost, že se zapojí do jeho rozvoje. Bohužel s tímto absolutně základním, nezbytným a klíčovým principem žádný strategický dokument či projekt nepočítá. Tento projekt je právě zacílen na posílení vztahu obyvatel s dotčeným územím. Projekt pozitivně přispívá k zvýšení povědomosti u široké veřejnosti ohledně historie daného území a tím k lepšímu pochopení současného vývoje.

K tomu, aby projekt byl strategický a s velkým potenciálem ke změně, často nemusí jít o velký dosud nerealizovaný projekt. Může se jednat i o projekt, který nebyl dosud realizovaný v daném území a toto území tzv. „postrčí“ správným směrem. 

Z našeho pohledu nebyly strategické projekty posouzeny komplexně tak, aby měly za následek efektivní transformaci kraje. Stamilionové projekty byly hodnoceny pouze na základě několikastránkové „žádosti“. Projekty takové velikosti by měly být ideálně osobně konzultovány a představovány. Většina vybraných projektů jsou pouze záměry a jejich realizovatelnost je z našeho pohledu spíše nejistá. Několik vybraných projektů je tzv. „neinvestičních“, kdy vznikají nové finančně náročné instituce a to v situaci, kdy v kraji již několik subjektů s obdobnou činností existuje. Výstupem těchto institucí zřejmě budou různé strategie či poradenství, což v situaci, kdy zde například chybí základní infrastruktura pro rozvoj podnikání, vědu a výzkum považujeme za nedostatečné.

Za problematické také považujeme to, že není jasné, jak budou tyto projekty financovány v budoucnu a jak bude zajištěna jejich udržitelnost. Za vhodnější považujeme výběr investičních projektů, které nejsou založeny pouze na generování mzdových nákladů, jež bude nutno financovat do budoucna. Většinu investičních záměrů, které město Sokolov předložilo, navíc pravděpodobně samo z vlastních prostředků nebude schopno nikdy realizovat, a uplatnění jiných dotačních titulů nelze v takovéto výši vůbec předpokládat. Navíc finanční podpora podobného rozsahu se pro vybudování infrastruktury v budoucnu již nemusí naskytnout.

Renata Oulehlová, starostka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…