Šternberk: Altán v Tyršových sadech bodoval v Praze, získal bronz!

22.06.2020 6:31

Starosta města Stanislav Orság převzal ve čtvrtek 18. června 2020 ocenění v rámci soutěže Památka roku 2019, kdy komise ocenila třetím místem renovaci altánu v Tyršových sadech. Ve stejný den byly vyhlášeny také výsledky soutěže o Historické město roku 2019. V obou soutěžích je Šternberk krajským vítězem. Ze 14 finalistů vybojoval titul Historické město roku 2019 Štramberk, o Památku roku 2019 se ucházelo 49 objektů.

Šternberk: Altán v Tyršových sadech bodoval v Praze, získal bronz!
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

Soutěže pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstva kultury a pro místní rozvoj, která oceňují nejlepší uplatnění dotací z Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. V programu se na opravy sdružují peníze státní, obecní i od vlastníka.

V Česku je na 40 tisíc nemovitých památek a po čtyřech desítkách rezervací a zón. Ve zmíněném programu od roku 1993 rozdělil stát přibližně 5,4 miliardy korun a opraveno bylo 17 203 památek. Celková cena obnovy s příspěvky měst a dalších subjektů je 13,8 miliardy korun.

Drobná stavba altánu (s původním názvem Trinkhalle) s kubizujícími prvky ve šternberských Tyršových sadech byla dokončena roku 1931 a sloužila jako sezónní cukrárna. Altán ve špatně stavebně-technickém stavu byl v roce 2015 prohlášen za kulturní památku a je evidován v Ústředním seznamu kulturních památek ČR. Postupná obnova pak začala v roce 2017 statickým zabezpečením objektu, dále byla provedena oprava oken a sanace vlhkosti zdí. V roce 2018 byl proveden nový nátěr střechy, oplechování římsy, oprava vnitřních omítek a podlah, došlo k připojení k elektrické soustavě a zhotovení nových elektrorozvodů v objektu. V roce 2019 poskytlo Ministerstvo kultury příspěvek z programu Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností ve výši 75 tisíc korun. Tento příspěvek byl použit na obnovu vstupních dveří včetně nůžkové mříže. Dále v tomto roce byla opravena venkovní fasáda a obnova altánu byla ukončena. Celkové náklady na tuto obnovu činily 1.500 tisíc korun a byly hrazeny z rozpočtu města. Veřejnosti byl altán slavnostně zpřístupněn v červnu 2019. Prostory altánu jsou od 1. září 2019 výtvarným ateliérem pana Vincenta Joffreye Chigniera a dále jsou využívány jako kulturně vzdělávací centrum pro širokou veřejnost.V říjnu 2019 udělil spolek Za krásnou Olomouc městu Šternberk čestné uznání za příkladný postup při záchraně a obnově cenného kubistického altánu v Tyršových sadech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…