Strakonice: Město zrenovovalo Naučnou stezku Podskalí

08.10.2019 8:36

Město Strakonice zrenovovalo Naučnou stezku Podskalí, která začíná u mostu Jana Palacha a vede podél obou břehů řeky Otavy až na strakonický hrad.

Strakonice: Město zrenovovalo Naučnou stezku Podskalí
Foto: Strakonice.eu
Popisek: Strakonice

První informační tabule vznikly v roce 1992 a největší podíl na jejich vytvoření měly ČSOP a Gymnázium Strakonice. Poslední úpravy byly realizovány již za spolupráce s městem Strakonice v roce 2000 a 2005. Nyní byly původní panely, které slunce v posledních horkých létech téměř vypálilo, nahrazeny většími deskami. Zmizelo dřevěné obložení a dřevěné nápisy jednotlivých zastavení. Tabule mají nyní zcela novou grafiku, texty na některých z nich byly rozšířeny, přibyly fotografie současné i historické. Využita je také celá jejich plocha.

Informačních tabulí je čtrnáct. Na první z nich se dočtete, jak vypadala tato část města před úpravou vodního toku a kde se nacházely původní mlýny. Na panelu o historii Podskalí uvidíte, kde bylo bělidlo, jak vypadala plovárna nebo restaurace na Podskalí. Nový je panel věnovaný houbám. Informace o voroplavbě je nově spojena s historií Podskalí. Fotografiemi byly nahrazeny ilustrace živočichů a rostlin, a tak věříme, že zaujmou i oko malého návštěvníka. K tématu lužní les jsme přidali zmínku o památném stromu Otavský dub. Zastavení „U Ládíčka“ bylo přejmenováno na známé osobnosti a k životopisu F. L. Čelakovského byla přidána informace o A. Zellerinovi, po kterém je pojmenována stráň na Kalvárii. Na tabulích za strakonickým hradem přibyla pozvánka k návštěvě židovského hřbitova a zmínka o bývalém hospodářském dvoře na břehu Blatského rybníka. Pro připomenutí let minulých jsou i tato zastavení rozšířena o historické fotografie. Naučná stezka byla opravena s podporou Jihočeského kraje pro oblast cestovního ruchu ve výši 100 000 Kč. Celkové náklady byly více než 160 000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…