Šumperk: Blíží se přílet jiřiček, podpořte je v hnízdění

18.04.2021 17:02

V letošním roce byla Ptákem roku vyhlášena káně obecná. Titul Pták roku uděluje Česká společnost ornitologická pravidelně již od roku 1992. V loňském roce vyhlásila ČSO Ptákem roku jiřičku obecnou. Tento tažný druh, jenž je poslem jara a symbolem štěstí, patří neodmyslitelně ke koloritu Šumperka.

Šumperk: Blíží se přílet jiřiček, podpořte je v hnízdění
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Udílením tohoto čestného titulu ornitologové upozorňují na zajímavé ptačí druhy žijící kolem nás a vybízejí veřejnost k jejich sledování a praktické ochraně. Zároveň tím podněcují zájem lidí o ptactvo a přírodu obecně. Jiřičky jsou často zaměňovány s vlaštovkami, na rozdíl od nich mají kratší a méně vykrojený ocas, bříško mají bílé, svrchu jsou modré s ocelovým nádechem, kostřec mají bílý a ocas s křídly mají černé. Jiřička se živí hmyzem, který loví za letu. Během jednoho pobytu u nás nachytá až půl milionu kusů hmyzu.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Po návratu z Afriky, kdy uletí okolo dva a půl tisíce kilometrů, se zpravidla snaží zahnízdit na stejné místo. Původní skály již před staletími zaměnila za lidská obydlí a k umístění svých hnízd využívá různé římsy, výklenky a okenní ostění. Pokud o svůj domov přijde, jen těžko se smiřuje s přesídlením jinam. Jejich hnízda a život můžeme na jaře a v létě pozorovat na řadě veřejných budov – např. na budově Městské knihovny T. G. Masaryka, nebo na průčelí vlakového nádraží.

Loňským titulem Pták roku 2020 jiřičce obecné chtěli ornitologové upozornit na ubývání vhodného životního prostředí vlivem stavebních úprav a zásahů do hnízdišť. Jiřičky spotřebují na stavbu jednoho hnízda až tisíc kuliček bláta. Problémem se tak pro ně může stát dlouhotrvající sucho. Nešťastná je také snaha bránit jiřičkám hnízda stavět, trestuhodné je pak záměrné ničení a shazování jejich hnízd. Legislativně jsou všichni ptáci včetně jiřiček chráněni zákonem č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.

Občané města Šumperka mohou jiřičky v hnízdění podpořit už jen pouhým tolerováním na svých nemovitostech, ale také i založením louže s bahnem v období sucha, nebo poskytnutím uměle vyrobeného hnízda. Lidé mají často obavu z nepořádku, který jiřičky vytvářejí. Dle vyjádření Státního zdravotnického ústavu nákaza patogeny od jejich parazitů ani z trusu nehrozí. Pod jejich hnízdo pak stačí umístit vhodnou nádobu, aby trus zachytávala. Jiřičky se vám pak za poskytnuté přístřeší odmění například odstraňováním obtížného hmyzu, jako jsou mouchy a komáři.

Pokud jiřičky úspěšně u vás doma zahnízdí – pochlubte se fotografií, nebo videem. Své zajímavé příspěvky posílejte na e-mail kultura@sumperk.cz, ty nejlepší pak odměníme drobnými upomínkovými předměty.

Zdroj a více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …