Šumperk: Lípy putovaly do lesoparku Za pekárnou

29.10.2019 14:27

Historickou budovu radnice již neobklopují lípy. Zítra je nahradí čtrnáct babyk. Lípy srdčité byly odborně přesazeny, jedna byla umístěna v Temenici do ulice Tiché, dvanáct stromů bylo přesazeno do lesoparku Za pekárnou pod Holubím vrchem. Důvodem přesazování byl špatný stav stromů, které na náměstí trpěly stresem.

Šumperk: Lípy putovaly do lesoparku Za pekárnou
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Čtrnáct lip srdčitých bylo u radnice vysázeno v roce 1997. To, že to bylo chybné rozhodnutí tehdejšího zastupitelstva, se začalo projevovat už po několika měsících. „Do vydlážděného náměstí byl nevhodně zvolený druh stromu i kultivar. Navíc se stromům začaly pozdě tvarovat koruny, což je oslabilo. Když se k tomu všemu přidal teplotní stres, způsobilo to zvýšené medování. Některé lípy byly také poškozeny motoristy,“ vyjmenovala hlavní důvody stěhování lip Jana Andrísková z oddělení komunálních služeb.

I když se město původně zabývalo i myšlenkou stromy pokácet a zlikvidovat, nakonec se přiklonilo k přesazení. V sobotu 26. října dopoledne dorazil na náměstí speciální stroj z Prahy. Strojník navedl obří nože těstě kolem prostoru v dražbě tak, aby vyzvedl kořenový systém i s balem, opatrně křehký náklad uchytil látkovými popruhy, aby strom nepoškodil a převezl je do přepravené jámy. Tento proces, který trval zhruba 40 minut, provedl celkem třináctkrát. Jeden strom byl totiž natolik poškozený po nárazu auta, že se jej nepodařilo zachránit.

„Stromy byly přesazeny okamžitě bez jakékoliv prodlevy, navíc jsme je na přesazování připravovali zvýšenou zálivkou. Nyní o ně budeme pečovat, aby se brzy dostaly opět do kondice. Zajistíme jejich vyrovnání, správné zavlažování a na jaře začneme tvarovat jejich koruny tak, aby odpovídaly kořenovému systému. Domnívám se, že jejich šance na přežití je 80 až 90 procent,“ uvedla Jana Andrísková. Zároveň sdělila, že stejná firma se pustí do přesazování muchovníků z ulice Javoříčko do nově vznikající obytné čtvrti Za Hniličkou v Temenici.

Náměstí Míru nezůstane bez stromů. Lípy nahradí již zítra vzrostlé babyky, které specializovaná firma přiváží Holandska. „Javor babyka byl vyhodnocen arboristy jako strom, který nejvhodněji reaguje na klimatickou změnu. Dorůstá maximálně do 10 metrů a jeho životnost je odhadována kolem 80 let,“ popsala Jana Andrísková. Zdůraznila, že tvarování korun nových stromů začne ihned po výsadbě a bude se provádět každý rok na jaře, zajištěna bude i ochrana kmenů, aby do nich nemohly narážet auta. Podsadba stromů bude provedena z jarních cibulovin a trvalek.

Přesazování přijela zkontrolovat Inspekce životního prostředí, která nezjistila žádné pochybení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.