Šumperk: Na údržbu stromů půjde milion a čtvrt

09.04.2021 21:49

Řezy stromů, zmlazování, záchranné práce u starších stromů, péče o rozkvetlé louky a pravidelné seče – takový je program na letošní rok v oblasti veřejné zeleně ve městě. Jen na údržbu stromů je v letošním roce vyčleněno 1 250 000 korun.

Šumperk: Na údržbu stromů půjde milion a čtvrt
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

„Nyní již probíhá běžný předjarní ořez keřů, u starších keřů a živých plotů provádíme zmlazení. V letošním roce plánujeme především výchovné řezy u mladých stromů a zdravotní a stabilizační zásahy u starších stromů,“ řekla Šárka Hofmannová, která má v oddělení komunálních služeb na starost zeleň.

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

Informovala, že většina dřevin prošla v minulých několika letech arboristickým zhodnocením. Z něj vyplývá doporučení provést řezy u 3200 stromů, u 1500 mladých stromů výchovné řezy a také 110 vazeb, jejichž účelem je stabilizovat korunu starších stromů.

tree crown 1394394 1920Zdůraznila, že město přistupuje k zeleni velmi citlivě a stav každého stromu posuzuje individuálně. „Pokud nelze o stavu stromu, respektive jeho stabilitě, rozhodnout na základě jeho vizuálního hodnocení, necháváme provést jeho přístrojové zhodnocení. V nejbližších dnech tak proběhne u pěti stromů v Šumperku tahová zkouška, která stanoví statické poměry stromu. Zjišťuje se stav a nosnost kořenového systému a kmene stromu. Tato zkouška stojí město tisíce korun,“ doplnila Šárka Hofmannová.

V další etapě proběhne vytipování hodnotných stromů pro akustický tomograf, účelem tohoto „vyšetření“ je zjištění rozsahu skrytých defektů v kmeni. Tuto zkoušku letos absolvuje 8 až 9 stromů, u kterých je podezření, že by mohly mít v sobě ukryt problém.

Obyvatelé i návštěvníci města se mohou opět těšit, že Šumperk opět rozkvete. „Další louky letos zakládat nebudeme, naši péči si vyžádají již ty loni založené. Rostliny se za rok rozrostly, případně letničky vysemenily, vykvetou dvouletky, takže pokvetou o to více. Velký efekt také dělají trávníkové plochy, které krásně kvetou, proto máme v úmyslu je ponechat o něco déle neposečené,“ uvedla Šárka Hofmannová.

Zároveň potvrdila, že veřejné osvětlení budou zdobit závěsné nádoby s rozkvetlými letničkami, na Točáku rozkvete okrasná pyramida. Novinkou je velikonoční výzdoba před radnicí a výsadba rozkvetlého záhonu v sousedství parkoviště u hřbitova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…